turforslag til fots

Med Haukeliseter som base finnes det fantastiske dagsturmuligheter i storslått fjellterreng. Kart får du kjøpt i resepsjonen, og vi hjelper selvsagt også med mer detaljerte forklaringer om du skulle ha behov for det før turstart.

Her kan du lese om turer til Vassdalseggi, "Naturstien" ved Haukeliseter, rundtur til Kista, dagstur til Holmavatnhytta, dagstur til Hellevassbu, innfallsporten til Hardangervidda, Vesle Nup, Kistenuten, Store Nup, Nupseggi/Nupsfonn og Mannevasstoppen.

Store Nup

Store Nup er med sine 1661 moh en av de høyeste toppene på Hardangervidda. Fra Haukeliseter er den mest hensiktsmessige måten å bestige denne toppen på å ta seg inn mot fjellet fra Ulevå, noen kilometer vest for Haukeliseter langs E134. Toppen er godt synlig fra Ulevå med sin meget bratte fjellside i sør. Fra Ulevå tar man den merkede sommerruten mot Middalsbu innover i Nupsdalen og opp Nupsredet. Når du er kommet til Nupstjønn skal du av den merkede stien og østover mot topp 1691 som er Hardangerviddas nest høyeste topp. Her oppe kan du rette blikket sørover og du vil se Store Nup.   Det er flere veier opp til Store Nup, for tips henved deg i resepsjonen

Vesle Nup

Vesle Nup ligger ca 6 kilometer nord for Haukeliseter i relativt lett høyfjellsterreng, og er en frittliggende fjelltopp med fin utsikt. Man følger DNT-stien fra Haukeliseter nordover mot Hellevassbu, før man tar av mot øst til selve toppen. Vesle Nup er lett å finne, godt synlig på det relativt flate Hardangervidda-platået som toppen jo ligger. Fra man kommer opp bakkene rett nord for Haukeliseter og innover mot Vesle Nup, ser man hele tiden toppen i horisonten.

Foto: Ida Sandberg

Vassdalseggi

Rogalands høyeste topp er en tur på ca 24 kilometer tur/retur Haukeliseter der selve toppen utgjør fylkesgrensen mellom Rogaland og Telemark. Det er bratte sider på alle kanter, med et langstrakt og flott platå før man når selve toppunktet, som er markert med en stor varde. Man følger først DNT-stien fra Haukeliseter mot Holmavatnhytta, før man etter ca. 3 km forlater stien i vestlig retning, og går rundt Kistenut-enden. Man følger deretter Lisledalen, passerer et navnløst lite tjern og finner et egnet sted å krysse bekken. Omtrent 500 meter fra tjernet begynner man oppstigningen, og følger platået på toppen til man når toppunktet på 1658 moh som er markert med en stor varde. Beregnes til ca. 6- 8 timer tur/retur Haukeliseter. Turen er ikke merket, men oversiktskart der ruten er markert inn på kartet kan kjøpes på Haukeliseter. Spør dessuten gjerne personalet på Haukeliseter om tips for enklere å finne frem.

Nupseggi og Nupsfonn

Nupseggi og Nupsfonn, som ligger i samme område som Store Nup, er like eventyrlige: Nupsfonn er blant en av Norges sydligste isbreer. Disse toppene kan bestiges i kombinasjon med at man besøker Store Nup, eller man kan følge DNT-stien mot Hellevassbu fra Haukeliseter, ta av mot nord-vest mot Mannevasstjønn og bestige Eggen via Mannevasstoppen.

"Naturstien" ved Haukeliseter

Deler av denne turen er merket, og eget kart fås i resepsjonen. Turen er på ca. 11 kilometer, og går gjennom kalkrike områder med spennende fjellflora. Deler av traséen følger dessuten den gamle Ålmannvegen; den eldgamle ferdselsvegen over Haukelifjell som ble brukt lenge før både hest og kjerre eller biler senere rullet over fjellet.

Kistenuten

Rogalands nest høyeste topp, og er et stort fjellplatå. Fra Peisestuevinduene på Haukeliseter har man panoramautsikt til dette flotte fjellet, men de stupbratte veggene vi ser her fra Haukeliseter er bare nord-øst- enden: Herfra er det fremdeles omtrent 3- 4 kilometer inn til den høyeste toppen, som ligger 1648 moh. Denne toppen deler forresten Rogaland, Telemark og Hordaland – du kan dermed ved litt akrobatiske krumspring befinne deg i tre fylker samtidig!

Fra Haukeliseter går turen sørover langs DNT-merket rute, før man tar av mot vest og går inn i Kistedalen. Innerst i Kistedalen mot sør starter en bratt oppstigning, før man er vel oppe på platået – og kan velge fritt hvilke flotte ”småtopper” man så ønsker å bestige! Turen tar 4 til 6 timer, er ikke merket, men oversiktskart der ruten er markert inn på kartet kan kjøpes på Haukeliseter.

Mannevasstoppen

Mannevasstoppen på 1533 moh er også en fascinerende topp, ikke mest på grunn av høydemetre over havet, men derimot grunnet selve toppens minimale omkrets: Man får nesten følelsen av at man kan falle ned når man står oppreist og om man mister balansen! Toppen har dessuten flott utsikt i alle retninger: Sørover, mot Kistenuten og Ryfylkesiden. Nordover, mot Nupseggen og Nupsfonn. Vestover, mot Store Nup. Og østover, mot Vesle Nup. Til Mannevasstoppen kommer du ved å følge DNT-stien nordover mot Hellevassbu, samme som når du går til Vesle Nup. Istedet for å ta av mot øst når du ser Vesle Nup-toppen i det flate viddelandskapet, fortsetter du rett fram langs DNT- stien. Da kommer du etter ca en kilometer til Mannevatn. Ved Mannevatnets sørlige bredd tar du av mot vest, og passerer et navnløst lite vann på 1280 meters høyde. Her ser du toppen ligge og lokke i nordlig retning, og du finner den naturlige bestigningsruten ved hjelp av øynene dine - om ikke, får du hjelp i resepsjonen før turstart.

Kistenuten rundt

er ikke en topptur, men derimot en rundtur rundt vårt kjære nabofjell (som er så kjært at vi til og med har oppkalt et av rommene på Haukeliseter etter det). Rundturen er omtrent 27 kilometer lang, og har verken spesielt bratt stigning eller nedfart. Sommerstid er dette imidlertid en temmelig drøy dagstur, så start tidlig! Følg den merkede stien fra Haukeliseter mot Holmavatnhytta. Rund Kistenut-enden og ta av fra stien mot vest, inn i Lisledalen. Følg deretter Lisledalen (med Vassdalseggi i sør og Kistenuten i nord) helt til du kommer inn på den merkede stien fra Kvanndalen som går mot Haukeliseter. Følg så stien tilbake, ned mot Ståvassvika, langs Ståvatn og tilbake til Haukeliseter.

Dagstur til Holmavatnhytta

Holmavatnhytta er en av Stavanger Turistforenings hytter og Haukeliseters nærmeste nabo sørover på Ryfylkesiden. Turen er merket, går i variert terreng og avstanden fra Haukeliseter er ca. 16 kilometer. Turen kan gjøres tur/retur på én dag, men vi anbefaler heller å legge inn en overnatting på Holmavatnhytta og returnere til Haukeliseter dagen etter. Denne turen gir også muligheter for en avstikker til Vassdalseggi, Rogalands høyeste topp.

Holmavatnhytta er STFs høyestliggende hytte, 1130 meter over havet. I nærheten av hytten kan du finne gamle dyregraver, den eldste formen for villreinjakt, i tillegg til runetegn. Bamsebu er også i nærheten, og er et sentralt krigsminne: Tungtvannssabotørene fra Rjukan Knut Haukelid og Arne Kjelstrup bygde hytten sommeren 1943 mens tyske tropper gjennomsøkte Suldalsheiene på jakt etter dem. Av sikkerhetsgrunner kunne de ikke kalle hytten Holmavatnhytta, og de kalte den derfor opp etter elghunden Bamse. Steinhytten er fremdeles intakt, ligger på nordøstsiden av Holmavatnet. Den ligger ca. 6 km fra Holmavatnhytta. Hytta er, i likhet med samtlige andre av Stavanger Turistforenings selvbetjente eller ubetjente hytter, åpen - du trenger ikke DNT-nøkkel. 

Rundtur til Kista

Kista er fjellet i forgrunnen av Kistenuten, sett fra Haukeliseter og består av en topp mot øst samt den karakteristiske "vorten" mot vest som har en form som gir assosiasjoner til en middagsrett vi serverer mye av her på Haukeliseter. Den er derfor døpt Kjøttkaken av personalet her på Haukeliseter. Turen er på ca. 8 kilometer, og tar mellom 2 og 4 timer tur/ retur Haukeliseter. Turen er merket, og oversiktskart der ruten er markert inn på kartet kan kjøpes på Haukeliseter.

Dagstur til Hellevassbu

Hellevassbu er Haukeliseters nabohytte nordover mot Hardangervidda-platået, og ligger 6- 7 timers gange og ca. 24 km fra Haukeliseter. Den merkede DNT-stien mot Hellevassbu starter på Haukeliseter, og nøkkel får du i resepsjonen mot et depositum på kr. 100.

Innfallsporten til Hardangervidda

Haukeliseter - Middalsbu - Hellevassbu - Haukeliseter.

En flott tredagers rundtur med muligheter til å oppleve noe av det mest spektakulære Hardangervidda har å by på. Ved tilgang til bil, sparer man 1- 2 timers gange fra Haukeliseter langs E134 mot Ulevå: Parker ved Ulevåvatnet vest for Haukeliseter. Ruten fra Ulevå og inn mot Middalsbu er en av de minst brukte innfallsportene til Hardangervidda; altså en relativt ukjent perle. Følg den merkede DNT-stien innover mot Valldalen via Nupsridet og Slettedalen. Har du tid og formen er OK, er en avstikker til Store Nup å anbefale. Store Nups høyeste topp, 1691 moh, er Hardangerviddas nest høyeste: Mange tror at Hårteigen er høyest, men denne toppen kommer "bare" på tredje plass hva høydemeter over havet angår. Her, høyt oppe over Europaveien, kan du sitte og nyte den fantastiske utsikten i alle retninger, og titte ned på bilene som snegler seg frem langt, langt der nede. Vel nede igjen fortsetter den merkede stien mot Middalsabu langs Valldalsvatnet, før du når selvbetjente Middalsbu.

Fra Middalsbu er det minst to mulige ruter videre mot Hellevassbu. Den lange varianten går opp Vivassdalen, langs Holmavatnet til Belebotn, og deretter sørover igjen langs ruten fra Litlos. Den kortere varianten tar 6- 7 timer, og går gjennom Middalen. Denne ruten har kraftigere høydeforskjell: Fra Middalsbu på vel 800 moh passerer stien høydekurve 1500 før den begynner å flate ut igjen mot Hellevassbu. Snøen ligger lenge i disse områdene såpass høyt over havet. Lille, selvbetjente Hellevassbu ligger langs ruten Haukeliseter - Litlos - Finse, og er en av de mest brukte DNT- rutene sommer som vinter.

Ruten Hellevassbu - Haukeliseter er ca. 18 kilometer, og man bruker vanligvis mellom 5 og 8 timer avhengig av kondisjon, pauser og vær/vind. På gode dager anbefales å ta en avstikker til Sandfloeggen, Hardangerviddas høyeste topp og den eneste som passerer 1700-metersgrensen over havet (1721). Følg DNT- stien mot Haukeliseter i ca. 3 km, ta av vestover ved broen over Borda. Følg Skurevatnet vestover. Fra Langevatni begynner stigningen oppover mot Sandfloeggen. Her begrenser landskapet seg til snø og stein, men det er fascinerende - og utsikten fra varden på toppen 1721 moh med 6 meters omkrets og nøyaktig oppmurt, er ubetalelig! Tre timers gange fra Hellevassbu til toppvarden på Sandfloeggen er et bra tidsmessig utgangspunkt å beregne når du vurderer om denne "avstikkeren" mellom Hellevassbu og Haukeliseter er verdt det.

Denne tredagersturen tar deg altså gjennom fascinerende, vilt og karrig fjellandskap - samtidig som den gir deg overnatting på to koselige hytter. Dessuten gir den deg mulighet til å besøke Hardangerviddas to høyeste topper!

I overgangen mellom vår og sommer er truger det beste fremkomstmiddelet enten du velger merkede stier eller toppturer.