15 tips til hva du kan oppleve på Haukeliseter i sommer

På Haukeliseter fjellstue ønsker vi deg velkommen til sommeridyll i fjellheimen. Vi har samlet 15 tips til hva du kan oppleve på Haukeliseter i sommer:

Ut på tur

1. Dagsturer med Haukeliseter som base

Med Haukeliseter som utgangspunkt finnes det uendelig med turmuligheter i storslått høyfjellsterreng. Områdene rundt Haukeliseter byr på alt fra enkle, barnevennlige turer til mer krevende turer i bratt terreng. Uansett hvor langt du måtte ønske å gå kan du nyte vakker natur, frisk fjelluft og spektakulær utsikt.

Søk blant turforslag på UT.no

2. Dra på øyhopping med kajakk

En tur på vannet i kajakk er et utmerket alternativ til fotturer om sommeren. Hva med å dra på oppdagelsesferd til de mange, små øyene på Ståvatn (vannet på sørsiden av fjellstuen)? Ta med deg god mat og noe å drikke og ta lunsjpausen på din favorittøy. Eller pakk med deg telt og sovepose, og gå for overnatting på en av øyene. Husk badetøy, fiskestang og godt selskap. Kajakk kan du leie hos oss. 

3. Besøk en hytte i nærheten

Fra Haukeliseter finnes det T-merkede ruter i alle retninger, og mange av dem fører til andre hytter tilknyttet turistforeningen. 

Holmavatn turisthytte er en selvbetjent hytte omtrent 12 kilometer sør for Haukeliseter. Her kan du booke overnatting før du går tilbake til Haukeliseter neste dag. Ønsker du å utvide turen med en dag, kan du fortsette videre til den lille, ubetjente hytta i Kvanndalen, overnatte der og gå tilbake til Haukeliseter derfra. 

Mer informasjon om hyttene og turbeskrivelse finner du på UT.no

4. Vasseventyret - perfekt for de minste

Vasseventyret er en interaktiv opplevelsessti med aktiviteter for stor og små. Turen er 1,3 kilometer lang og er en flott rundtur for barnefamilier. Turen starter ved Arbuvollen Fjellbutikk - omtrent 15 minutter kjøretur fra Haukeliseter fjellstue. Se fullstendig beskrivelse og lest ned miniguide her.

5. Dra på oppdagelsesferd i Hermodshola

Hermodshola er en hule som strekker seg 10 - 20 meter innover i fjellet. Hulen er en spennende opplevelse for både stor og små. Hermondshola er lett tilgjengelig med utgangspunkt fra Haukeliseter, og ligger i fjellet ovenfor Vågslidtunnelen, omtrent 5 kilometer fra fjellstuen. Turen opp til hulen går på god sti og delvis steinur, og er omtrent 2 kilometer lang. Inngangen til hula er markert med en varde. Husk hodelykt!

Les mer om Hermodshola her

6.  Haukeli topp 10 

Bli med på sommerens sprekeste konkurranse. "Haukeli topp 10" er en samling av 10 majestetiske topper i nærområdet rundt Haukeliseter fjellstue. Enten du velger å gå en, tre, eller alle ti toppene kan du være med i trekningen av fine premier. Alt du trenger å gjøre er å poste et bilde fra toppen, gjerne en selfie, og tagge bildet på Instagram med #haukelitopp10. 

Mat med utsikt

7. Nyt en is i solveggen

Hva er vel sommer uten iskrem? I resepsjonen finner du selvfølgelig en isdisk med et bredt utvalg av iskrem fra Hennig Olsen. Utenfor fjellstuen finner du benker og andre sitteplasser hvor isen kan nyes. 

8. En ekte fjellgeit må spise godt - nyt treretters middag

I sommer serverer vi treretters middag hver dag unntatt søndag og mandag, med bordsettinger klokken 18.00, 19.00 og 20.00. Treretters middag servers i ærverdige Nansen-bygget. Kokken tar utgangspunkt i tradisjonelle retter og smaker, og legger sin egen vri på det hele. Resultatet er tre smaksrike og flott presenterte retter.  

Trerettersmiddag må forhåndsbestilles grunnet begrenset kapasitet. 

9. Unn deg noe digg fra beryktede Bakeri Nansen

Når du nærmer deg Haukeliseter fjellstue skal det godt gjøres å ikke la seg friste av lukten av nybakte bakevarer fra steinovnen til Bakeri Nansen. Hos oss får du kjøpt ferske boller til fjellturen, nysmurte rundstykker til bilferien, eller hva med å kjøpe med deg et nybakt brød hjem? 

Bakeri Nansen holder utsalg i Nansen-bygget fra 10.00 - 16.00 i hele sommer. 

Andre aktiviteter

10. Avkjøl deg med et forfriskende bad

Det er lite som er så forfriskende som å bade i fjellvann. På Haukeliseter kan du hoppe rett i det fra bryggen nedfor fjellstuen - perfekt for å avkjøle seg på en varm sommerdag. Du trenger altså ikke dra langt for årets badeferie. 

11. Prøv fiskelykken 

Å dra på fisketur kan være både spennende og avslappende. Det er mange spennende fiskemuligheter rundt Haukeliseter. De fleste vannene har bra med fisk, fjellørret på alt fra 150 gram til 1500 gram. Fiskekort kan kjøpes i resepsjonen.  

Medlemmer av Stavanger Turistforening (STF) fisker gratis langsmed rutenettet. Les mer om fiskemuligheter og fiskekort her.

12. Besøk Haukeli Husky

Haukeli Husky ligger ca 40 minutter kjøring fra Haukeliseter fjellstue, og tilbyr hundekjøring sommer som vinter. Når snøen er borte byttes sleden ut med vogn på hjul. Turene går på små veier i naturskjønne omgivelser. Les mer på Haukeli Husky sine egen sider

13. Bålkos i lavvoen

På tunet, utenfor hovedbygget, har vi en lavvo hvor du kan tenne bål. Her er det mulig å grille pinnebrød eller pølser, koke kaffe eller bare hygge seg i godt selskap. Ta gjerne med gitaren om du har, så blir stemningen ekstra god. 

14. Villmarksspa

På Haukeliseter finner du et av Norges høyest plasserte villmarksspa. Villmarksspaet består av en vedfyrt badestamp og en badstue med panoramautsikt over den mektige naturen. Vi tør påstå at det ikke finnes badstuer med flottere utsikt enn vår.

I sommer kan overnattende gjester fritt benytte seg av stamp og badstue hver tirsdag, torsdag og lørdag fra klokken 16.00.

15. Verdens største lekeland

På tunet, utenfor hovedbygningen, har vi lagt til rette for en rekke aktiviteter. Her er det blant annet plassert en klatrestein og en slakk line. I tillegg tilbyr vi utlån av frisbee, boule-sett, beach tennis, cricket, fotball og andre uteleker. Naturen er dessuten den største og fineste lekeplassen vi har, og bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på. 

Skrevet av Marthe Trondsen 7. juni 2022