Lokal mat fra Hovden

Fra slakteriet på Fjellgarden Hovden
Fra slakteriet på Fjellgarden Hovden Foto: Marthe Trondsen

Lokal mat og lokale leverandører har lenge vært i fokus på Haukeliseter fjellstue. Vi vil at råvarene i størst mulig grad skal komme fra leverandører i nærområdet for å sikre oss den korteste reiseveien og den beste kvaliteten. Gjennom et nært samarbeid med mange, små produsenter har vi bygget opp en meny av høy kvalitet og lokalt preg.

De siste ukene har vi skrevet om noen leverandørene som vi er stolte av å samarbeide med. Tidligere har vi vært på besøk hos Lega Gårdsysteri og Bakeri og Edland Kjøtt og Kolonial. Denne uken har vi den glede av å presentere Fjellgarden Hovden, vår leverandør av pølser, spekemat og kjøttpålegg. 

Mat-suvenirer fra Fjellgarden Hovden får du kjøpt på Haukeliseter
Mat-suvenirer fra Fjellgarden Hovden får du kjøpt på Haukeliseter Foto: Marthe Trondsen

Fjellgarden i Setesdal

Fjellgarden Hovden finner du lokalisert øverst i Setesdal, omtrent 1 times kjøretur fra Haukeliseter fjellstue. Stedet drives av ekteparet Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen. Sistnevnte er pølsemaker med mesterbrev og har en upåklagelig stor lidenskap for faget. Sammen tilstreber ekteparet å tilby håndlagde produkter med høyt kjøttinnhold og helt uten tilsetningsstoffer.

Tidligere bodde og drev Merethe og Rolf Arne gården, hadde dyr, fjellbutikk, hytteutleie og selskapslokaler. Det har de dessverre ikke lenger. Til gjengjeld er slakteriet mer operativt enn noen gang på Fjellgården Hovden. Her driver de med kjøttfordeling, produksjon av pålegg, pølse, spekemat og ferdigproduserte varer. Om høsten tar de også i mot store partier med vilt fra jegere for slakt og nedskjæring. 

Det meste som produseres på Fjellgarden går til grossister, som selger videre til de store kjedene. En del går også til storhusholdningene, som for eksempel Haukeliseter Fjellstue.

Pølser, spekemat og pålegg 

For kjøkkensjef på Haukeliseter, Jessika Svensson, er det en selvfølge at kjøttpålegg og spekemat som serveres på fjellstuen skal komme fra Hovden. Varene blir levert personlig av Rolf Arne og/eller Merethe. Som kokk er det en stor trygghet å vite hvor råvarene kommer fra, hvordan de er behandlet og ikke minst - at de er lokale og uten tilsetningsstoffer. 

Fjellgarden Hovden leverer spekemat til Haukeliseter fjellstue som serveres på speketallerken med flatbrød, gjerne sammen med rømmegrøt. Spekemat og annet kjøttpålegg er også å finne på frokostbuffeen på fjellstuen, og er en favoritt blant gjestene. 

Nytt for 2020 er også pølser fra Hovden på fjellmenyen. En grov kjøttpølse som vi serverer med potetpure, syltet løk og sennep. Denne er blitt svært populær over sommeren - og vil trolig forbli fast inventar på Fjellmenyen.

Pølser fra Hovden, servert med potetpurè, syltet løk og sennep
Pølser fra Hovden, servert med potetpurè, syltet løk og sennep Foto: Marthe Trondsen
Speketallerken med spekemat fra Hovden
Speketallerken med spekemat fra Hovden Foto: Marthe Trondsen

Takk for samarbeidet!

Haukeliseter er svært stolte og glade for å samarbeide med Fjellgarden Hovden. Sammen gjør vi det mulig å servere gjester og besøkende pølser, spekemat og kjøttpålegg av høy kvalitet og lokalt preg. 

Skrevet av Marthe Trondsen 27. august 2020