Uke 21: Haukeliseter

Det begynner å bli bart på tunet på Haukeliseter også
Det begynner å bli bart på tunet på Haukeliseter også Foto: Marthe Trondsen

Da er det på tide å erklære skisesongen for over for denne gang. Vi er nå inne i smelteperiode og mellomsesong. Det er uansett noe eget med det å se fjellet skifte drakt, og observere at en årstid blir til en annen. Med go'vær i sikte passer det perfekt å bare nyte. 

Mellomsesong betyr tid til å oppsummere sesongen som har vært, og tid til å planlegge sesongen vi har i vente. I påvente av fottursesongen er ukens turtips tre klassiske, langturer - ment som inspirasjon til planlegging av årets sommertur. 

Ukens føremelding

Da har vi kommet til den tiden av året hvor vi hverken kan skryte på oss skisesong eller fottursesong. Mellomsesongen, eller smeltesesongen, er i gang.

Det ligger fremdeles en god del snø i terrenget, spesielt i høydene. Denne snøen er våt, råtten og bærer ikke særlig bra. Å forsøke seg på ski nå vil være for meget, spesielt interesserte. Det samme gjelder føret innover vidda - her er det fremdeles en god del snø, men gammel snø kombinert med åpne bekker og elver gir ikke det beste utgangspunktet for å legge ut på tur nå (sommerbroene er ikke lagt ut for sesongen). Isen på vannene har i stor grad begynt å sprekke opp, og det er ikke lenger mulig å ferdes over isen. 

Selv om vi trolig har lagt skiene på hylla for denne gang, er det fremdeles for tidlig å erklære fottursesongen for startet på 1000 meter - til det er det for mye snø igjen. Likevel går snøsmeltingen fort, og med sommertemperaturer i sikte de neste dagene er det nok ikke så altfor mange uker til før stiene er gangbare. 

Bilder fra webkamera viser at det har smeltet mye snø bare den siste uken. Bildene er tatt med en ukes mellomrom:

20.05.2021
20.05.2021
27.05.2021
27.05.2021

Ukens turtips

Mellomsesong betyr tid til å oppsummere sesongen som har vært, og tid til å planlegge sesongen vi har i vente. I påvente av fottursesongen er ukens turtips 3 klassiske, langturer - ment som inspirasjon til planlegging av årets sommertur. 

Haukelitriangelet - tre dagers tur fra hytte-til-hytte med start og stopp på Haukeliseter

Denne turen går gjennom frodig høyfjellsterreng og spennende stølsområde. En fantastisk tur for både rutinerte fjellfanter og for de som har vandret litt i fjellet tidligere, men som gjerne følger T-merkingen mellom hyttene. Turen starter og avsluttes på Haukeliseter fjellstue - så husk å bestill en natt her med tilhørende treretters middag som belønning etter endt triangel. 

Dag 1: Haukeliseter - Kvanndalen - se kart og detaljert turbeskrivelse på UT.no

Dag 2: Kvanndalen - Holmavatnhytta - se kart og detaljert turbeskrivelse på UT.no

Dag 3: Holmavatnhytta - Haukeliseter -se kart og detaljert turbeskrivelse på UT.no

RYGER - fra Haukeliseter i nord til Kvitelen i sør 

RYGER en unik dannelses-vandring fra hytte til hytte, fra høyfjell til fjord. Turen er på totalt 215 kilometer, og tar deg innom 16 av Stavanger Turistforening sine hytter på langs gjennom Ryfylkeheiene. RYGER kan gås i et eller deles opp i flere kortere etapper. 

Hva med å starte årets sommerferie med en overnatting eller to på Haukeliseter fjellstue før du starter den lange vandringen sørover mot Kvitlen?

Les mer om RYGER og se alle etappene her

Sjumilstøvelen

Sjumilstøvelen er et utvalg av 25 populære og flotte turmål i Ryfylkeheiene. Har du vært på minst 7 av turmålene kan du i tillegg smykke deg med "Sjumilstøvelen", symbolet på at du er en erfaren bruker av Ryfylkeheiene! Har du vært på mer enn 12 steder kan du anskaffe deg Sjumilstøvelen i sølv. Er du virkelig ivrig, kan du forsøke deg på gullmerket. Da må du ha vært på minst 18 turmål.

Hva med å ta utgangspunkt i de 25 turmålene når du planlegger årets sommerferie? 

To av turmålene har utgangspunkt fra Haukeliseter: Vesle Nup og Vassdalseggi

Les mer om sjumilstøvelen og turmålene herSkrevet av Marthe Trondsen 27. mai 2021