Uke 10: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Vinteren er tilbake på fjellet!

I skrivende stund kan været beskrives med to ord: vind og snø. Vinden ser ut til å avta noe nærmere helgen, men det forventes store mengder snø de neste døgnene. Med hardt skiføre og tynt snølag enkelte steder er nysnøen svært velkommen nå.

Med økende skredfare må vi nok en gang fraråde turer i bratt terreng. Ukens turtips er derfor en kjent, kjær og trygg tur, med kort avstand til fjellstuen - nemlig Kista

Denne uken har vi fått etterlengtet påfyll med snø
Denne uken har vi fått etterlengtet påfyll med snø Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Vind og nysnø

Uken startet med to praktfulle dager med opphold og blå himmel, slik vi begynner å bli godt vant med på fjellet denne vinteren. Skiføret er dog hardt og delvis isete. Mye vind fra vest forrige uke har gjort at det ligger et tynt lag med fokksnø på østvendte sider.

Onsdag fikk vi et værskifte med kraftig vind og etterlengtet påfyll av nysnø. Vinden ser ut til å avta noe nærmere helgen, men det forventes store mengder snø de neste døgnene. Med hardt skiføre og tynt snølag enkelte steder er nysnøen svært velkommen nå.

Økende skredfare

Kraftig vind og snø gjør at skredfaren i Vest-Telemark nå er betydelig (nivå 3). Skredproblem er fokksnø og vedvarende svake lag. 

Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. I høyfjellet er det fortsatt mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag. Les snøskredvarslene på Varsom og sett deg inn i snøforholdene der du skal på tur.

Kjøreforhold

Det er ventet sterk vind og kraftige snøfokk de neste dagene, noe som av erfaring ofte fører til kolonnekjøring. Dessverre råder hverken vi eller brøytemannskapet over været og det er vanskelig å komme med spådommer om kjøreforhold og kolonnekjøring. 

Oppdateringer om vei og kjøreforhold kan du finne på hjemmesiden til Vegvesenet. 

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

Lurer du på hvordan været er på Haukeliseter? Sjekk ut webkamera da vel!
Lurer du på hvordan været er på Haukeliseter? Sjekk ut webkamera da vel!

Ukens turtips

Kista

Med økende skredfare må vi nok en gang fraråde turer i bratt terreng. Ukens turtips er derfor en kjent, kjær og trygg tur, med kort avstand til fjellstuen. Kistemassivet ligger sørvest for fjellstuen, på andre siden av Ståvatn, og har to toppunkt som utpeker seg.

Den vestlige toppen, Kista, ligger på 1326 meter over havet. Denne toppen blir også omtalt som «Kjøttkaka» fordi, sett fra Haukeliseter fjellstue, kan denne toppen minne om nettopp en kjøttkake plassert oppå fjellplatået. Den østvendte toppen er navngitt på kartet som Kisteenden, ligger 1302 meter over havet, og byr på vakker utsikt over Haukelifjell.

Vintertid er det dog mest vanlig å ta seg til platået under «Kisteenden», for så returnere ned igjen samme vei. Kista er en fin, kort tur som egner seg godt som en liten topptur på ski.

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Andre turtips:

På vei opp Kistemassivet (for ordens skyld er ikke bildet fra inneværende uke)
På vei opp Kistemassivet (for ordens skyld er ikke bildet fra inneværende uke) Foto: Lasse Bille Rasmussen

Skrevet av Marthe Trondsen 11. mars 2021