Turforslag på ski

Her til fjells er det sjeldent oppkjørte løyper, da for mye snø og vær gjør det umulig å vedlikeholde. Samt at prepareringsmaskiner og doble skispor ikke tar seg ut her oppe. 

Vi vil det skal være minst mulig forstyrrende sivilisasjonstegn og mest mulig urørt villmark for dere som oppsøker fjellet. Dette innebærer at om du er tidlig ute på ski en morgen, kan du risikere å måtte tråkke ditt eget spor. Skjønt dette betrakter vi som en sjarmerende del av fjellopplevelsen. Det finnes dog en del kvistede løyper rundt setra.

Under finner man en oversikt over våre mest populære kvistede og ukvistede løyper.

Kvistede løyper

Kjelaløypen

En lett kupert og barnevennlig rundløype som går over Ståvatn og Kjelavatn på sørsiden av Haukeliseter. 
Løypen er omtrent 10 kilometer lang.

Ulevåløypen

Går for det meste på nordsiden av Haukeliseter, oppe på viddeplatået i et noe mer kupert terreng enn Kjelaløypen. 
Løypen er rundt 12 kilometer lang.

Skisenterløypen

Går mellom Haukeliseter og Haukelifjell Skisenter i et lett kupert terreng. 
Løypen er ca 12 kilometer en vei.

I tillegg blir ruten Haukeliseter - Holmavatnhytta kvistet rundt vinterferien. 
Holmavatnhytta er den av Stavanger Turistforenings hytter som ligger nærmest Haukeliseter, sørover i Setesdalsheiene.
Avstanden mellom hyttene er ca 21 kilometer. 
Turen kan gjøres som en dagstur, man kan overnatte på Holmavatnhytta og returnere dagen etter. Man kan også fortsette turen via andre hytter på  vei sørover i Rylfylke- og Setesdalsheiene.

Mellom Haukeliseter og Hellevassbu og videre innover DNTs hyttenettverk på Hardangervidda blir det kvistet i forkant av påsken. Det er svært populært å gå Haukeliseter - Hellevassbu, overnatte på Hellevassbu for å returnere til Haukeliseter dagen etter. Søker du litt større utfordringer kan vi anbefale en av Norges mest populære påsketurer:  Start fra Finse, over Hardangervidda og avslutt på Haukeliseter. Normalt en 5 dagers tur. 

Ukvistede løyper

Vassdalseggi

Rogalands høyeste topp, der selve toppen utgjør fylkesgrensen mellom Rogaland og Telemark.
Det er bratte sider på alle kanter med et langstrakt og flott platå før man når selve toppunktet, som er markert med en stor varde. 
Ca 23 km tur/retur fra Haukeliseter.

Vesle Nup

Ligger nord for Haukeliseter i relativt lett høyfjellsterreng og er en frittliggende fjelltopp med flott utsikt. 
Ca 12 km tur/retur fra Haukeliseter.

Kistenuten rundt

En rundtur rundt vårt kjære nabofjell (som er så kjært at vi til og med har oppkalt et av rommene på Haukeliseter etter det). Rundturen er ca 27 kilometer lang og har verken spesielt bratt stigning eller nedfart.

Nupsfonn

Nord for Haukeliseter, en av Norges sørligst beliggende isbreer. 
Et fascinerende landskap omkranser breen; Trolldalene, Trollholene, Trollnup og Trolltjønn - navn som vitner om et eventyrlig og vilt terreng. Både en rundtur rundt Nupsfonnmassivet (ca 45 kilometer) og topptur på selve breen (ca 35 kilometer) er mulige dagsturalternativer med Haukeliseter som base. Krevende tur der forholdene må ligge tilrette for at turen skal kunne gejnnomføres.   

Sandfloeggi

Ligger nord for Nupsfonn og er med sine 1721 høydemeter Hardangerviddas høyeste topp. 
Dette er en drøy dagstur og både godt vær, godt føre og kunnskaper om mest hensiktsmessig rute er forutsetninger som bør være oppfylte før du legger av gårde. Turen er på rundt 45 km og kan ta alt fra 12 til 16 timer. Dette er en svært krevende tur der god kunskap om kart, kompass og høyfjell er essensielt.     

For de eventyrlystne 

For løssnøentusiastene finnes det mange muligheter i Haukeliseters nærområdet som burde være tøffe nok for de aller fleste. Dette er imidlertid for de som er svært gode på ski og som vet mye om sikkerhetsspørsmål forbundet med slike utfordringer. Mot slutten av mai er det mulig å foreta slike turer med mindre risiko, men sjekk uansett snøprofilen og nøl ikke med å snu dersom du er i tvil. 
Se boken "Toppturer i sørvest" for turbeskrivelser.