Store Nup

Foto: Håkon Aarthun

Store Nup (1661 moh.) er lett gjenkjennelig med sin store vertikale fjellvegg som er veldig lett synlig for den som passerer over Haukelifjell. Dette er en av klassikerne på Haukeliseter med flere flotte alternative nedkjøringer. 

Anmarsjen er relativt kort på denne turen, og du parkerer ved Midtfjellsvollen eller i en brøytelomme langs veien. Du ser renna herifra og det er bare å ta sikte på denne, anmarsj går opp i renna (1), når du har gått det bratteste partiet tar du av til venstre for å nå toppen. Alternativ anmarsj via Trollholene på baksiden (3). Stegjern kan være praktisk hvis du velger anmarsj opp renna.

Til nedkjøringen finnes flere forskjellige alternativer, den mest kjente er sørrenna (1) samme vei som turen opp. Renna er bred og fin, og byr på fin nedkjøring for den dyktige skikjøreren.  Ønskes litt bedre plass for store svinger så er vestflanken (2) veldig fin, litt lengre å gå til, men belønningen er en bratt fjellside med god plass. Den tredje muligheten for nedkjøring er nordøstrenna; en morsom nedkjøring, men litt lengere vei tilbake rundt fjellet hvis man ikke går opp igjen og tar to turer samme dag.

OBS! Denne turen byr på krevende og bratt oppstigning og nedkjøring fra Store Nup med helninger over 40 grader, og bør bare gås under svært gunstige forhold. Utpå våren, når lagdelingen i snøen har opphørt, kan man gå denne turen med mindre risiko for snøskred. Det anbefales uansett å grave en snøprofil før man begynner på det bratteste i oppstigning.