Stavsnuten

Stavsnuten er kanskje den best kjente og mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter. Har det kommet snø har Stavsnuten som regel fått mest, og er det hardt og pakket andre steder er det ofte bedre på Stavsnuten. På en bluebird-dag etter et stort snøfall er det lite som slår skikjøringen på Stavsnuten! Er man sent ute med å komme seg i gang på fine dager kan man forvente seg at parkeringsplassen er full når man endelig ankommer.

Adkomsten til Stavsnuten er den samme som til Dyrskarnuten og man parkerer på vestsiden av Haukelitunnelen, på en større parkeringsplass. Anmarsjen går inn Holebudalen i slakt terreng et godt stykke før man dreier mot venstre og står midt i bollen foran Stavsnuten. Normalruten (1) går inn i bollen og fortsetter oppover midt mellom de bratte sidene til høyre og venstre. Her går man tidvis i terreng som nærmer seg 30 grader, samt at det til venstre og høyre er flanker brattere enn dette . Til venstre ligger det ofte større skavler på toppen som kan rase ut, mens det til høyre sjeldnere ligger mye snø (men dersom det ligger snø kan skredet bygge seg stort på vei ned i bollen). Det kan virke som at man er på toppunktet når man kommer opp på platået, men herfra går det slakt innover enda et stykke mot toppen. På dager med dårlig sikt er det anbefalt å stoppe når man har kommet seg opp på platået, herfra har man fin nedkjøring samme vei man kom opp. Fra toppunktet er det flere alternative ruter ned. Forslag 2,3 og 4 er kun anbefalt når forholdene tillater det og det ikke ligger skavler man kan tenke seg at skal rase ut. Rute 3 er den som tar deg enklest tilbake til bilen uten staking, men det kan være vanskelig å avgjøre hvor man befinner seg på platået for å finne den mest hensiktsmessige ruta ned.

På vei ned fra Stavsnuten bør man tenke på hvor lang anmarsjen var på vei inn, og beholde litt fart på vei ned Holebudalen igjen. Det er kanskje ikke det lureste stedet å ta lunsjpausen sin nederst i bollen, verken for den slake turen ned til bilen eller for skredfaren ikke minst!