snøkiting

SNØKITING PÅ HAUKELISETER

Haukeliseter er et av Norges beste steder å kite på snø. Rett utenfor fjellstuen ligger Ståvann, med perfekte kiteforhold og stor plass. Her kan du kite på de fleste vindretninger. Erfarne kitere som ønsker en utfordring kan rette dragen mot Hardangervidda nord for Haukeliseter. Her er det et vakkert turterreng som kan utforskes med kiten, både i form av dagsturer og lengre turer med telt og pulk.

I løpet av vinteren arrangerer Haukeliseter kitekurs hver helg og i ukedager. Vi tilbyr kurs til de fleste nivåer, enten du er nybegynner og ønsker grunnopplæring eller om du allerede kan kite, og vil lære dine første hopp. Kursene finner du her

For bedrifter/selskap som ønsker å ha kitekurs hos oss, kan vi skreddersy et opplegg i samarbeid med erfarne kiteinstruktører. Kontakt info@haukeliseter.no for pristilbud.

Kitesteder i nærheten av Haukeliseter

Haukeliseter (Ø-SØ-S, V-NV)


Det enkleste er å kite rett utenfor restaurantvinduene! Her kan du boltre deg i god plass. Det finnes store flate områder, lett kupert terreng og bratte fjellsider og skråninger. Det er også muligheter til å ta en kiteøkt i natten med spotlights fra Haukeliseter som lyser ut over vannet. Spør resepsjonen for å få hjelp med ekstra spotlight. Ved nordlige vindretninger blir det ofte ustabile forhold eller vindstille på Haukeliseter. Da kan dere prøve å gå opp bakken på nordsiden av fjellstuen. Her er det ofte stabile vindforhold og et morsomt terreng (krever erfaring).

Ståvann vest («Ulevå») (NØ-N-NV, SV)


Ståvann vest kan også være et fint alternativ på nordlige vindretninger, når forholdene på Haukeliseter er ustabile. Kjør to kilometer vestover og stopp – dersom du finner parkering – når fjellsiden på nordsiden av veien flakker ut. Skli ned på vannet og kos deg i store, flate områder, en del terreng og flere fjellsider. Denne spoten kan også være bedre enn Haukeliseter på sørvestlig vind, siden vinden passerer fritt gjennom Ståvassdalen. Du kan enkelt bruke kiten til å komme deg til denne spoten fra fjellstuen dersom du ikke har bil.

Haukelitunellen øst («Pepparsteinen») (Tunell-effekt SV-V-NV, fungerer også bra på NØ-Ø-SØ)


Denne spoten ligger syv kilometer vest for Haukeliseter, med parkering rett før Haukelitunellen. Skli ned på vannet nord for veien. Her er det ofte fine vindforhold, siden vinden presses sammen mellom fjellene. Dette gjør ofte at det blåser mer her enn andre steder ved vestlige vindmeldinger. Denne spoten har store flate områder på vannet, og morsomme skråninger på nordsiden av vannet. Verjesteinssnutens sørside kan gi noen lange og fine nedkjøringer. Hvis det ikke blåser bør du få med deg den nydelige toppturen på den sørøstlige siden av Verjesteinsnuten. Gå opp renna mellom de to store klippene og kjør ned samme vei (dette er en bratt nedkjøring som krever erfaring).

Haukelitunellen vest («Midtlæger») (Østlige vinder sterke, NØ-Ø-SØ-S?-SV?-V)


På vestsiden av Haukelitunellen er værforholdene helt forskjellige fra østsiden. Det er ofte opp til ti sekundmeters forskjell på vindstyrken. Hvis det blåser fra øst er det som regel mer vind på denne siden av tunellen. Parker rett utenfor tunellen, eller noen kilometer vest ved brøytestasjonen. Skli ned den bratte skråningen sør for veien. Her finner du et lett kupert terreng med mange muligheter.

FAKTA OM KITING

HVA: En kiter blir dratt etter en drage (kite). På snø er det vanlig å ha ski eller snøbrett på beina. På vann kan du bruke surfebrett eller kitebrett (et mindre brett med stropper).

HVOR: Sporten oppsto på slutten av 1990-tallet på Hawaii og i Frankrike. Norge er et av de største landene i verden innen snøkiting.

TO TYPER DRAGER: Foil og tube-kite. Foilkitene har åpne celler foran. Når disse blir fylt med vind, får dragen en buet form og kan fly. Disse dragene kan kun brukes på snø. Tubekitene (på bildet) må fylles med luft ved hjelp av en pumpe. Denne dragen/kiten brukes både på snø og vann. Størrelsen på kiten varierer med vindstyrken. Kiterne på bildene er ute i stiv kuling med de minste kitene de har.

FOR HVEM? Kiting passer for de fleste, og vi har hatt alt fra 9-åringer til 70-åringer på kurs på Haukeliseter. Sporten krever at du er i god fysisk form, og at du har litt erfaring med å stå på ski eller brett. Ved yngre deltakere, fra 16-18 år, kreves underskrift av foresatte for å være med på kurs. Yngre enn 16 år kan være med dersom en forelder også er med på kurset.

VIKTIG!

Ta hensyn og forhåndsregler når du skal kite på fjellet. Hør med lokale dersom du er fersk og er usikker på hvor du skal dra og hvilken kite du skal pumpe opp. Været kan endre seg raskt på fjellet, fra sol og vindstille til null sikt og storm. Ta med kart og kompass om du skal på lengre turer. Ikke kjør til andre spoter langs veien dersom det er fare for at det kan bli kolonnekjøring!