Ren turgelde

Som Norges mest besøkte DNT-anlegg midt i uberørt fjell-villmark mellom Hardangervidda og Ryfylkeheiene føler vi som jobber på Haukeliseter fjellstue et spesielt miljøansvar. Et ansvar som øker i takt med at stadig flere gjester har besøkt oss de seneste årene.

Vi har fokus på å arbeide bærekraftig og holdbart for å bevare naturen, både for dagens og fremtidens turglade generasjoner. Dette gjør vi gjennom en rekke tiltak, store som små, men vi tror også at vi kan gjøre mye mer og ser hele tiden etter nye løsninger og initiativ for å levere holdbare naturopplevelser.

Her presenteres noen av de tiltakene vi allerede gjør, og vi håper dere vil være med på reisen mot et grønnere friluftsliv!

Miljøfyrtårn

Haukeliseter tar miljøarbeidet svært seriøst. Som første anlegg tilknyttet Den Norske Turistforening ble Haukeliseter sertifisert som Miljøfyrtårn i mars 2005 – et synlig og håndfast bevis på miljømentaliteten her til fjells!

Foto: Bergans of Norway

Utleie turbekledning

Sammen med Bergans tilbyr vi skallbekledning til utleie, både jakker og bukser, i dame- og herrestørrelser. Både Bergans og vi har fokus på å arbeide bærekraftig og holdbart for å bevare naturen, både for dagens og fremtidens turglade generasjoner.

Foto: Arnstein S. Eide

Utleie turutstyr

Vi slår et slag for holdbart friluftsliv og tilbyr utleie av et bredt utvalg av utstyr. Det er ikke alt utstyr du trenger å eie hvis du ikke bruker det ofte, av og til skjer det også at man glemmer noe utstyr hjemme og da kan du leie istedenfor å kjøpe nytt.

Automatisk varmestyring

Gjennom automatisk varmestyring på alle rommene kan vi justere varme etter behov, et tiltak for å optimalisere strømforbruket på Haukeliseter. Varmt og komfortabelt når det brukes, og litt lavere temperatur når rommet ikke er i bruk.

Foto: Håkon Aarthun

Ikke noe vann på flaske

Med kanskje Norges beste vann i springen ser vi ikke noe behov for å ha vanlig vann på flaske til salgs, og har kuttet ut dette fra hele driften. Det betyr mindre transport, mindre søppel og samtidig bedre vann for våre gjester, det synes vi er en fin kombinasjon.

Foto: Odd Inge Worsøe

100% lokal vannkraft

Gjennom avtale med Vest-Telemark Kraftlag har vi siden 2010 brukt lokalt produsert vannkraft. Å bruke fornybar strøm er en selvfølgelighet for oss på Haukeliseter.

Foto: Ida Sandberg

Lokal mat og drikke

På Haukeliseters, både i kjøkkenet og restauranten er vi opptatt av tradisjonell norsk mat og drikke og lokale leverandører. Vi vil at råvarene i størst mulig grad skal komme fra lokale leverandører for å sikre oss den beste kvaliteten og den korteste reiseveien.

Foto: Håkon Aarthun

Kun markedsføring i Norge

Vi valgte for et par år siden at vi ikke skal markedsføre oss utenlands, men kun mot det norske publikummet. Færre gjester langveisfra betyr mindre miljøpåvirkning, men alle gjester er hjertelig velkomne. Har noen valgt å reise langt, skal vi likevel gi de en skikkelig naturopplevelse på Haukeliseter.

Foto: Håkon Aarthun

Pant for pudder

Sammen med miljøbevegelsen Infinitum Movement har vi plassert ut ‘Pant for pudder’ tønner på Haukeliseter. Så ta ditt ansvar og pant flasker og bokser du også, alle kan gjøre noe!

Foto: Arild Danielsen

#holdfjelletrent

Et initiativ vi iverksatte i 2018 for en renere fjellheim. Hvis alle bidrar kan vi minke på mengden søppel i våre norske fjell. Alle mennesker vet at det er feil å forlate søppel i naturen, for det andre er det forbudt! Bli med oss å slå et slag for sporløs ferdsel i verdens største lekeland.

Foto: Sigurd Bjurbeck

Haukeliekspressen til fjells

Reis miljøvennlig til fjells og ta bussen hele veien frem til Haukeliseter, enten du reiser fra Øst- Vest, eller Sørlandet så tilbyr Haukeliekspressen fine bussruter. Bussen stopper midt på setra.

Foto: Håkon Aarthun

Dyrevern

Vi jobber kontinuerlig med å verne godt om dyrene rundt Haukeliseter, hvor dyrene alltid går foran aktivitetene på Haukeliseter. Blant annet med tydelige rutiner rundt kiting, snøskuterkjøring og informasjon ut til gjester. I tillegg er vi engasjert i de lokale diskusjonene rundt villrein og ferdsel i fjellene rundt Haukeliseter.