Ren turgelde

Som Norges mest besøkte DNT-anlegg føler vi at vi har spesielt miljøansvar. Med beliggenhet midt i uberørt villmark er vi ekstra opptatt av å ta vare på det vi er aller mest glad i, nemlig naturen og miljøet. Vi har fokus på å arbeide bærekraftig og holdbart for å bevare naturen for både dagens og morgendagens turglade generasjon. Dette gjør vi gjennom en rekke tiltak, store som små, men vi tror også at vi kan gjøre mye mer og ser hele tiden etter nye løsninger og initiativ for å levere holdbare naturopplevelser. 

Ingen kan redde verden alene, men sammen gjør vi en forskjell. Under kan du lese mer om tiltakene vi har igangsatt i kampen mot et grønnere friluftsliv. 

Foto: Agnethe Larsen

MILJØFYRTÅRN

Som det første anlegget tilknyttet Den Norske Turistforeningen ble Haukeliseter fjellstue sertifisert som Miljøfyrtårn i mars 2005 - et synlig og håndfast bevis på at vi tar miljøarbeidet svært seriøst. 

NULL FLASKEVANN

Med Norges kanskje beste vann i springen ser vi ingen grunn til å selge vann på flaske, og har kuttet ut dette helt fra driften. Det betyr mindre transport og søppel, og bedre vann til våre gjester.

PANT FOR PUDDER

I samarbeid med Infinitum Movement har vi plassert ut 'Pant for pudder'-tønner på Haukeliseter, for å motivere og informere om viktigheten med å pante. Les mer om pant for pudder her

LOKAL VANNKRAFT

Gjennom avtale med Vest-Telemark Kraftlag har vi siden 2010 brukt 100 % lokalt-produsert vannkraft. Å bruke fornybar strøm er så godt som en selvfølge for oss på Haukeliseter. 

Foto: Preben Falck
Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

AUTOMATISK VARMESYRING

For å optimalisere strøm-forbruket på Haukeliseter har vi automatisk varmestyring på alle rommene. På denne måten kan vi justere varmen etter bruk og behov. 

LOKAL MAT OG DRIKKE

På Haukeliseters kjøkken er vi opptatt av at råvarene i størst mulig grad skal komme fra lokale leverandører for å sikre oss den beste kvaliteten og den korteste reiseveien. 

MARKEDSFØRING I NORGE

Vi har tatt et bevist valg om å kun markedsføre oss mot det norske publikum. Færre gjester langveisfra betyr mindre utslipp, men alle er selvfølgelig velkomne. 

BÆREKRAFTIG UTSTYRSLEIE

Vi slår et slag for holdbart friluftsliv, og tilbyr utleie av et bred utvalg turutstyr og bekledning. Utleie gjør at vi kan kjøpe mindre nytt -bra for deg og bra for miljøet! 

Foto: Håkon Aarthun
Foto: Geir Hagum

#HOLDFJELLETRENT

I 2018 etablerte vi kampanjen #holdfjelletrent. Målet med kampanjen er å sette fokus på problematikken rundt søppel i fjellet. Plukk alltid med deg eget søppel - og ta gjerne med deg andres også!

TA BUSSEN TIL FJELLS

Reis miljøvennlig og velg bussen til fjells. Haukeli-ekspressen går fra både Øst-, Vest- og Sør-landet hele veien til Haukeliseter, og stopper midt på seteren. Se rutetider her

ELBIL-LADERE

På Haukeliseter kan du lade el-bilen din. Vi har to hurtigladere med CCS og CHAdeMO (50kW) og én mellomrask ladestolpe Type 2 (22kW) med to uttak, alle levert av Fortum

DYREVERN

På Haukeliseter jobber vi kontinuerlig med å verne om dyrene rundt fjellstuen. Dyrenes behov og velferd kommer foran aktivitetene på seteren. 

 I tillegg er vi engasjert i de lokale diskusjonene rundt villrein og ferdsel i fjellene rundt Haukeliseter.