Lokalmatprosjektet

Prosjektet ”Lokal mat og matkultur ved DNTs hytter” er et samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening(DNT),Innovasjon Norge ogLandbruks- og matdepartementet, som skal fremme lokal mat og matkultur på de betjente DNT-hyttene. Som DNT sin mest besøkte turisthytte er vi så klart med på dette prosjektet. 

Lokalmatprosjektet innebærer at råvarene vi bruker så ofte som mulig kommer fra leverandører i et nærliggende område eller at vi sanker og plukker selv i den rike fjellfloraen som omgir Haukeliseter. Dette kaller vi for ”kortreiste råvarer”, og har som hensikt å bidra til å bevare Norges kulturlandskap, i tillegg til den miljørelaterte gevinsten. Alle de lokale råvarene benyttes i vår meny og råvarene kan kjøpes hos oss slik at du kan nyte god lokal mat hjemme i stuen. 

Under følger en kort beskrivelse av noen av våre viktigste lokale matleverandører.

Edland Kjøtt & Kolonial - Haukeliseter har sammen med Edland Kjøtt & Kolonial funnet frem til en egen oppskrift på gode, hjemmelagde kjøttkaker og karbonader.  

Vinje slakteri - Vinje slakteri ligger i Kingland i Våmartveit i Vinje kommune. De har hjorteoppdrett og driver slakteri og foredling av råstoff fra slakteriet. Både sau, geit, storfe og villsau fra regionen blir til gode lokalmatprodukter der.

Homlagarden – De sender oss frittgående økologisk kalkun og kylling. Homlagarden i Nordheimsund har som mål å ta i bruk lite utnyttede ressurser i Hardangefjord-regionen til produksjon av økologisk kalkun. 

Holte Gård – leverer økologisk and. Halvor Olsen og familien har drevet med and på Holte Gård i Drangedal siden 1984. Dyrene vokser i et naturlig tempo, med fri tilgang på mat, vann og dagslys.

Haukeli Meieri - Haukelichevre! Osten som bærer navn fra plassen vår er laget i Edland av melk fra geiter som beiter her. Dette er et nisjeprodukt vi selvsagt benytter oss av på Haukeliseter. Haukelichevre er en spennende, hvit geitostvariant som vi bruker både i varmrettene, i salater og på frokostbordet.

Lega- Til fjellburgeren får du revet hvit geitost fra stølen Lega i Øyfjell. Lega leverer også brunost, kling og andre matsuvenirer. Lega Ost drives av Gro Hommo. Gro har geiter og er en av flere dyktige geitebønder i Vinje kommune som leverer geitemelk til TINE sitt ysteri i Haukeli.

Fjellgarden Hovden – leverer nydelig spekemat som vi benytter som grøtpinne til vår rømmegrøt og til frokostbuffe. Fjellgarden Hovden drives av Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen. De har tradisjonell gårdsdrift, kjøttproduksjon og en egen gårdsbutikk.

Øyfjell brau – Herfra kjøper vi flatbrød til blant annet vår speketallerken. Drives av Thorhild Rorge. De har også en butikk, Straumedui, i Øyfjell der det selges lokalmat, gjenbrukt, gaveartikler og garn.

Nordre Lindheim – Eplegris til en av våre treretters menyer kommer fra gården Nordre Lindheim i Gvarv. De glade grisene hos Anders Høibø spiser epler om høsten så de blir møre og smaksrike. Anders leverer også eplemosten "Eventyrmost" til restauranten samt epler og plommer til kjøkkenet under sesongen.

Aketun Fisk - Aketun Fisk er en liten familiebedrift i Fyresdal kommune i Telemark. Her produseres fiskeprodukter av høy kvalitet basert på lokale fornybare naturressurser. Spesialiteten er foredling av selvfanget sik, ørret og røye