Lokalmat på Haukeliseter

Lokal mat og lokale leverandører har lenge vært i fokus for oss på Haukeliseter fjellstue. Gjennom nært samarbeid med mange små leverandører har vi bygget opp en meny av høy kvalitet og lokalt preg.

Under følger en kort beskrivelse av noen av våre viktigste lokale matleverandører som bidrar med fine produkter til vår meny, men det er også noen av delikatessene som du kan kjøpe med deg hjem.

Edland Kjøtt & Kolonial - Haukeliseter har sammen med Edland Kjøtt & Kolonial funnet frem til en egen oppskrift på gode, hjemmelagde kjøttkaker og hamburgere.

Fjellgarden Hovden – leverer nydelig spekemat som vi benytter som tilbehør til vår rømmegrøt og til frokostbuffet. Fjellgarden Hovden drives av Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen. De har tradisjonell gårdsdrift, kjøttproduksjon og en egen gårdsbutikk.

Holte Gård – leverer økologisk and. Halvor Olsen og familien har drevet med and på Holte Gård i Drangedal siden 1984. Dyrene vokser i et naturlig tempo, med fri tilgang på mat, vann og dagslys.

Homlagarden – De sender oss frittgående økologisk kalkun og kylling. Homlagarden i Norheimsund har som mål å ta i bruk lite utnyttede ressurser i Hardangerfjord-regionen til produksjon av økologisk kalkun. 

Hardanger fjellfisk i Tyssedal - Fjellauren vår lever i et skjermet miljø inne i fjellet i Tyssedal. Flasket opp i krystallklart vann som renner ned fjellsiden fra Hardangervidda. Vår fjellaure får vokse naturlig i sitt eget tempo - uten hverken vaksiner, antibiotika eller andre medisiner. For det er like enkelt som det er sant; Fisk som har hatt det kjekt smaker bedre.

Haukeli Meieri - Haukelichèvre! Osten som bærer navn fra plassen vår er laget i Edland av melk fra geiter som beiter her. Dette er et nisjeprodukt vi selvsagt benytter oss av på Haukeliseter. Haukelichèvre er en spennende, hvit geitostvariant som vi bruker både i varmrettene, i salater og på frokostbordet.

Kvåle - Din gard – ligger i Flatdal, Telemark, drives av Olav og Lita Lind. Økologisk gris du vil kunne finne på vår fjellmeny som bacon til bla. reinskavgryte og svine-pinnekjøtt på vår tre retters meny.

Lega - Til fjellburgeren får du revet hvit geitost fra stølen Lega i Øyfjell, og på vår speketallerken er det flatbrød fra Lega som blir servert. Lega leverer også brunost, kling og andre matsuvenirer. Lega Ost drives av Gro Hommo. Gro har geiter, og er en av flere dyktige geitebønder i Vinje kommune som leverer geitemelk til TINE sitt ysteri i Haukeli.

Uliveti – Dette er olivenoljen som tatt det beste fra Italia og kombinert det med fjellene i Vinje i Telemark. Med utmerkelser som to stjerner i «Great Taste Award 2019», inkludert i Slow Food Extra Virgin Olive Guide 2016, 2018 og 2019, er det en italiensk olivenolje i verdensklasse med tilknytning og kjærlighet til Vinje, som du kan kjøpe i vår butikk.

På drikkelisten over lokale leverandører finner vi følgende:

Hardanger Cideri - ble stiftet på Jåstad i Hardanger i 1990 og er det eldste sideriet som fremdeles driver kommersielt i Hardanger.  De redder så mange tonn de klarer av nydelig frukt som sorteres ut på grunn av størrelse, form, farge eller skjønnhetsfeil, for så å lage most med prima smak til blant annet oss på Haukeliseter.

Hardanger Saft- og Siderfabrikk – de ligger innerst i Hardangerfjorden på fruktgarden Lekve i Ulvik. Gården har lang tradisjon for fruktdyrking og hele gården er i dag viet til fruktdyrking. Av de får vi levert sprudlende eplesider, eplevin og eplebrennevin.

Lindheim Ølkompani – De henter inspirasjon fra Belgia og USAs vestkyst og lager sin egen vri på gamle ølstiler. Ølen er basert på hovedsakelig egen frukt, samt malt og humle fra steder hvor disse dyrkes best. Lindheim leverer dessuten et fantastisk, velsmakende plommesyltetøy som vi bruker på våres påsmurte baguetter, og har til salgs i butikken. 

Vinje bryggeri – Det lokale håndbryggeriet fra Bøgrend i Vinje som lager god øl og liker å fortelle historier gjennom sitt håndverk. De bruker kjente og tradisjonelle råvarer, men utvikler egne øloppskrifter. Blant annet har de utviklet Haukeliseters egen øl, Store Nup. Store Nup er en kraftig Amerikansk Pale Ale, kun tilgjengelig for oss og våre gjester.