snøkiting

Haukeliseter er kjent som et av Norges beste steder for kiting på snø. Rett utenfor fjellstuen ligger Ståvatn med gode vindforhold, mye snø og store flater som er optimalt for kiting. Her kan du kite på de fleste vindretninger. Erfarne kitere som ønsker en utfordring kan også rette dragen mot Hardangervidda nord for Haukeliseter.

Kitekurs på Haukeliseter

Drømmer du om å kite over snøkledde vidder omringet av mektige fjelltopper? I samarbeid med Kitesurfing.no arrangerer vi kurs gjennom hele vinteren. I løpet av et helgekurs vil du tilegne deg grunnleggende ferdigheter for å kunne bli en selvstendig kiter. Kursene er tilpasset nybegynnere og kitere med litt erfaring. Ønsker du et mer avansert kurs kan vi sette opp egne kurs for mer øvede. 

Se oversikt over kurs her
Påmelding til kurs gjøres via hjemmesiden til Kitesurfing.no

For bedrifter og grupper som ønsker å være med på kitekurs, kan vi skreddersy eget opplegg. Ta kontakt med oss for forespørsel om pris og kapasitet. 

Foto: Erik Bengtsson
Foto: Lise Bjelland

Hva er snøkiting?

Hva er kiting?

Kiting er en sport der utøveren trekkes med vinden etter en drage (kite). Sporten kan utøves på snø hvor utøveren bruker ski eller snøbrett, eller på vann hvor utøveren bruker surfebrett eller kitebrett. Kiten er festet til et trapes som sitter rundt hoftene, og styres ved hjelp av fire liner som er festet til en styrepinne. 

Sporten oppsto på slutten av 1990-tallet på Hawaii og i Frankrike. Norge er i dag et av de største landene i verden innen snøkiting

Hvem passer snøkiting for?

Kiting passer for de aller fleste, og vi har hatt alt fra 9-åringer til 70-åringer på kurs på Haukeliseter. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på kurs, men sporten krever at du er i god fysisk form, og at du har litt erfaring med å stå på ski eller brett.

Hva trenger jeg av utstyr?

For å kite på snø trenger ski eller snøbrett, en trapes (sele) og en kite. Det finnes to typer kite: 

  • En foilkite har åpne celler foran. Når cellene blir fylt med vind, får dragen en buet form og kan fly. Disse dragene kan kun brukes på snø.
  • En tubekite må fylles med luft ved hjelp av en pumpe. Denne dragen brukes på både snø og vann. Størrelsen på kiten varierer med vindstyrkene. For nybegynnere anbefales det å starte med en større kite. 

På kurs får deltagere låne utstyr.

Foto: James Boulding