Turtips: Fire eventyrlige vårskiturer

Foto: Håkon Aarthun

Sjeldent har mai-måned vært flottere med herlige snømengder, eventyrlige skiforhold og lange, lyse dager. Denne uken måler vi rett i overkant av 1,5 meter i snødybde, og på Haukeliseter spår vi skiføre til langt ut i juni. 

Under har vi samlet våre favoritter for vårskituren. Her finner du turforslag enten du vil gå langt eller kort, oppover eller bortover. God tur!

Vi holder åpent hver dag, og har fremdeles noen ledige rom for de to kommende langhelgene: Kristi Himmelfartshelgen (21.-24. mai og Pinsehelgen 30.mai - 1.juni). 

Ønsker du å bestille overnatting kan du gjøre dette direkte til info@haukeliseter.no. Det er viktig at alle som skal besøke oss i tiden fremover er klar over at vi har noe begrenset tilbud som følge av COVID-19 situasjonen, og ber alle gjester og besøkende lese viktig informasjon om restriksjoner og tiltak her. ​​​​​​​

Foto: Arne Dale

ULEVÅLØYPA PÅ FJELLSKI

Lengde på turen: 12 km
Estimert tidsbruk: 2-3 timer
Vanskelighetsgrad: lett/middels

Dette er en rundtur med start og stopp på Haukeliseter. Man kan velge å gå turen enten mot øst eller vest, men uansett hva man velger kan man ta på seg skiene rett utenfor fjellstuen og starte herfra. Store deler av turen gås oppe på viddeplatået med utsikt over mektige Hardangervidda. Terrenget er noe kupert, men turen kan fint gås av barn med noe skierfaring. Rundløypen er en favoritt blant barnefamilier og andre som ønsker en passe lang dagstur på fjellski med nydelig utsikt og viddefølelse.

LANGTUR PÅ FJELLSKI TIL SANDFLOEGGI

Lengde på turen: 45 km
Estimert tidsbruk: 12-16 timer
Vanskelighetsgrad: krevende

Sandfloeggi er den høyeste toppen på Hardangervidda med sine 1721 moh. Fra toppen har man god utsikt over hele Hardangervidda, med Hårteigen i nord, Hallingskarvet i nordøst, Gaustatoppen i sørøst og Folgefonna i vest. Turen starter på Haukeliseter, og følger løypa ved Mannevatn, og videre opp til Holmasjøen. Dette er en krevende dagstur, og forutsetter både godt vær, godt føre og gode kunnskaper om kart, kompass og høyfjell. Turen til Sandfloeggi blir betraktet som en klassiker blant de mest ivrige vårskientusiastene.

Foto: Håkon Aarthun

BEHAGELIG TOPPTUR TIL KISTA

Lengde på turen: 4 km
Estimert tidsbruk: 2-3 timer
Vanskelighetsgrad: lett/middels

Toppen av Kista (1303 moh.) kan sees fra vinduene på Haukeliseter, og turen starter med å krysse isen på Ståvatn (vannet foran fjellstuen). Terrenget er under 30 grader og de 250 høydemetrene med nedkjøring gir muligheter for å legge igjen noen store, fine svinger. Dette er en relativt enkel tur, og passer perfekt for deg som er ny med toppturski, eller ønsker en mer behagelig dagstur. Turen kan også gjennomføres på fjellski, eller avanseres med nedkjøring på sørsiden nedi Kistedalen. 

TOPPTUR TIL MEKTIGE STORE NUP

Lengde på turen: 7 km
Estimert tidsbruk: 3-4 timer
Vanskelighetsgrad: krevende

Store Nup (1661 moh.) er en lett gjenkjennelig topp, og tuen hit bør absolutt ansees som en klassiker på Haukeliseter. For kort anmarsj, er det mest hensiktsmessig å kjøre et par minutter fra fjellstuen, og parkere i en av brøytelommene på E134 ved Midtfjellsvollen. Denne turen byr på krevende og bratt oppstigning og nedkjøring og bør bare gås under svært gunstige forhold. Det finnes tre foretrukne nedkjøringer 1) sørrenna- samme vei som turen opp, 2) vestflanken med noe bredere plass for store svinger, eller 3) nordøstrenna som gir en morsom nedkjøring, men noe lenger vei tilbake. 

Visste du forresten at Haukeliseter, i samarbeid med Vinje Bryggeri har utviklet et eget øl som heter "Store Nup", kun tilgjengelig for gjester og besøkende?

VI HJELPER DEG MED TURPLANLEGGINGEN

Vi hjelper deg mer enn gjerne med å planlegge din neste tur. Henvend deg i respsjonen, eller kontakt oss på info@haukeliseter.no.

Ved ledig kapasitet kan vi også stille med dyktige turledere eller guider for både privatpersoner og større grupper. For mer informasjon, kontakt respesjonen:

Telefon: +47 3506 2777
E-post: info@haukeliseter.no


GOD TUR!

Skrevet av Marthe Trondsen 14. mai 2020