Fra Brasil til Haukeliseter

Foto: Diego Correia

De kitet over fjellet, isbadet og gikk med truger og langrennsski for første gang. I en reportasje på Brasiliansk tv viste proffkiter Reno Romeu og vennen João Daniel Edde at fjellet i Norge byr på andre muligheter og opplevelser enn tropisk farvann.

- Den største utfordringen var å bli vant til kulden, men også å bevege seg med så mye klær. Jeg følte meg som en pingvin, forteller proffkiteren Reno Romeu. Brasilianeren trodde nesten ikke sine øyne da han så Haukeliseter for første gang.

- Det å være omringet av utallige høye fjell gjør at du føler deg veldig liten. Jeg hadde sett bilder, og visste at landskapet ville være vakkert, men jeg hadde ingen forestilling om at det var så idyllisk, sier han.

Ekstrem kiting

I fjor tok Reno et friår fra konkurranser, og reiste med kameraten João og tre kameramenn for å lage brasiliansk tv. I tv-serien ”kite extremo” opplevde de eksotiske og uvanlige destinasjoner, på jakt etter adrenalin og nye rekorder. Hver torsdag blir en ny 25 minutters episode sett av over 20 millioner mennesker. Episoden fra Norge og Haukeliseter ble sendt for et par uker siden.

- Mange fans og seere har sendt meg meldinger og spurt om Haukeliseter i etterkant, forteller Reno.

Både Reno og João syntes det var et eldorado. De kunne kite kilometervis innover fjellheimen, og hoppe fra høye klipper. Men brasilianerne opplevde også at været plutselig kunne skifte.

- Vi kunne ha blå himmel og strålende sol, før det tetnet til, og vi ikke kunne se noe. Dette skremte oss, og vi ble redde for å havne langt unna og ikke finne veien tilbake igjen, sier João.​​​​​​​

Foto: Diego Correia

Filmet med ski og truger

Fotografene ble utstyrt med truger og ski for å følge kiterne med alt kamerautstyret. Det var ikke lett. De snublet, stoppet, ble frustrerte, men kjempet videre.

- Det var første gangen jeg så snø! Jeg må innrømme at kulden var utfordrende, og det var vanskelig å komme seg fremover i den dype snøen med mye klær og utstyr, forteller fotograf Felipe Motta Araujo.

Isbading

Et av episodens høydepunkter er når brasilianerne blir med de ansatte på Haukeliseter for å isbade. Først rister de på hodet og ler når de norske vennene plasker med badetøy og solbriller i det iskalde vannet. Men når den en fotografen plumper nedi ved et uhell, kler samtlige av klærne og hopper etter. Kiterne Reno og João holdt seg tørre.

- Isbading er ikke noe for meg. Jeg trives best på varme strender med en kokosnøtt i hånda, sier Reno.

Foto: Diego Correia

Drømmer fortsatt om maten

- Vi har reist over hele verden, og bodd på utallige hoteller. Maten vi fikk på Haukeliseter er den beste vi har smakt. Ferske, lokale og sunne råvarer, og så godt tilberedt at maten ble en «snakkis» blant filmcrewet. Vi har drømt om måltidene på Haukeliseter i ettertid, sier João. Reno forteller at han blir sulten bare av å tenke på frokosten.

- Vi må også legge til at de ansatte hjalp til med alt, og gjorde at oppholdet vårt ikke kunne blitt noe bedre, de var rett og slett helt fantastiske, legger Reno og  João til.

Reno Romeu

Rio de Janeiro, Brasil

Alder: 26 år

Reno har kitet i 16 år, og har vært på toppen av verdenscupen de siste årene.

João Daniel Edde

Rio de Janeiro, Brasil

Alder: 32 år

João har kitet i 5 år, og har levd av sport hele livet. Han har konkurrert i både bølgesurfing og wakeboarding siden ung alder. João har en utdannelse i Business, men lever for tiden av kiting og som vert for et tv-program i Brasil.