Når drømmene blir oppfylt på Haukeliseter

Foto: Jonas Lengwiler

Snøkitere fra England, Tyskland og Sveits tilbrakte vinterferien på Haukeliseter. Vi har spurt dem hvordan de opplevde det ville været, naturen, maten og fjellstua!

Jonas Lengwiler, 21 år

Kiter fra Sveits. Vant Europamesterskapet i snøkiting tidligere i år, og kom på andreplass i verdensmesterskapet. I fjor vant han også VAKE, kjent for å være verdens hardeste langdistanseritt for snøkiting på Varangerhalvøya i Nord-Norge.

Hvorfor er du på Haukeliseter?

Vi er to kompiser på ekspedisjon, og planen er å kite hele Norge fra sør til nord. Haukeliseter er et perfekt stopp på veien. Det er en drøm å kunne sove så behagelig etter en uke i telt.

Hvordan liker du omgivelsene og snøkitingen?

Forholdene her er helt utrolige, og det er nesten ikke til å tro at bussen stopper rett utenfor inngangsdøra. Det er ikke ofte en kan komme til en så unik kitespot med offentlig transport.

Hvordan har dagen din vært så langt?

Dagen er ypperlig etter en god natts søvn og frokost. Det er mye vind og nysnø, så vi skal kite litt i det morsomme terrenget utenfor Haukeliseter før vi fortsetter å kite over Hardangervidda og videre nordover.

Hvordan liker du fjellstuen og maten?

Ingen andre ord å si enn helt perfekt! Jeg elsker det hjemmelagde brødet.

Hvilke andre aktiviteter planlegger du å gjøre i Norge?

Jeg skal være med på snøkitekonkurransene Red Bull Ragnarok og VAKE. Forholdene har vært gode til å trene til disse racene, som regnes for å være noen av de tøffeste i verden.

Jonas og vennen Roger måtte avbryte ekspedisjonen fra sør til nord, da Roger vred kneet, og ikke kunne kite videre. De planlegger å gjennomføre ekspedisjonen neste år.

Foto: Jonas Lengwiler
Det er ikke ofte en kan komme til en så unik kitespot med offentlig transport. Jonas Lengwiler

Jana Shader, 26 år

Lege og kiter fra Tyskland. Vant Europamesterskapet i snøkiting tidligere i vinter.

Hvorfor er du på Haukeliseter?

Jeg arrangerer min første kitecamp på snø sammen med Marit Nore og Lapoint. Jeg har kitet på vann i fem år, og kun få ganger på snø. Jeg har alltid hatt en drøm om å snøkite i Norge, som er kjent for ha de beste forholdene i verden. Jeg reiser helt klart tilbake til Haukeliseter om jeg skal snøkite igjen. Dette er et mekka!

Hvordan liker du omgivelsene og snøkitingen?

Etter første økt med kiting på snø føler jeg meg som den lykkeligste personen i verden. Jeg kan nesten ikke tro hva jeg akkurat har opplevd. Hvis jeg hadde beskrevet det jeg så til venner hjemme – fjellene, all nysnøen, solen og den perfekte vinden – så ville ikke noen trodd meg. Dette er en drøm, og jeg er utrolig takknemlig for å være her.

Hvordan har dagen din vært så langt?

Etter den fantastiske frokosten med hjemmelagd müsli og nybakt brød, var jeg ivrig etter å komme meg ut i snøen! Vi kitet hele dagen i stiv kuling. Det blåste så mye at jeg kunne så vidt klarte å holde igjen kraften fra kiten. Jeg og en venn kitet opp og ned fjellet som kalles ”Kista” utallige ganger, og nøt massevis av fersk puddersnø. Det var helt magisk!

Hvordan liker du fjellstuen og maten?

Jeg bor i et koselig rom i stabburet, og jeg kan ikke huske sist jeg sov så godt. Vinden kaster en solid dose med snø mot vinduet gjennom natten, og det føles varmt og trygt å ligge under en tykk dyne. Jeg elsker den norske maten. De fleste råvarene er lokale og økologiske, og fisken er den beste jeg har spist.

Hvilke andre aktiviteter planlegger du å gjøre i Norge?

Jeg forhåndsbooket masse bagasje på flyet så jeg kunne ta med meg alt! Kiteutstyr (selvfølgelig), og truger til å gå topptur dersom det ikke blåser en dag. Jeg har også med langrennsski, som er en selvfølge i Norge (jeg så til og med at dere gikk rundt og bar på dem i Oslo sentrum). Yogamatten er med, slik at jeg kan strekke ut etter alle uteaktivitetene.

Foto: Hallvard Haanes
Dette er en drøm, og jeg er utrolig takknemlig for å være her. Jana Shader

Richard Burton, 28 år.

Kiter, og jobber med IT. Fra England.

Hvorfor er du på Haukeliseter?

Jeg har alltid drømt om å kite i sterk vind og i dyp puddersnø. I går kom den drømmen i oppfyllelse!

Hvordan liker du omgivelsene og snøkitingen?

Selv om jeg ikke er en ekspert, så virker det helt perfekt her på Haukeliseter. Stabil vind, et flatt område der nybegynnere kan lære seg kiting, og et mylder av fjell og gjenstander i terrenget en kan hoppe ut fra når en vil tøye egne grenser.

Hvordan har dagen din vært så langt?

Fullkommen! Jeg fant en liten fjelltopp et par hundre meter fra Haukeliseter som bød på perfekte puddersvinger. Hvis jeg hadde gått opp fjellsiden uten kite, ville jeg ha kjørt en eller to turer. Med kiten kunne jeg seile opp og ned over hundre ganger!

Hvordan liker du fjellstuen og maten?

Personalet, overnattingen og maten er utmerket. Utsikten er slående vakker, og alle er vennlige.

Hvilke andre aktiviteter planlegger du å gjøre i Norge?

Jeg vil ta et skredkurs, og jeg vil lære hvordan man går på et splitboard uten å se ut som en komplett idiot!

Jeg har alltid drømt om å kite i sterk vind og i dyp puddersnø. I går kom den drømmen i oppfyllelse! Richard Burton
Foto: Hallvard Haanes