Planlegg drømmeferien

15 tips til hva du kan oppleve på Haukeliseter i sommer:

I år, som i fjor, skal de fleste av oss feriere i Norge i sommer - og på Haukeliseter ønsker vi velkommen til sommeridyll i fjellheimen. Hos oss kan alle ta del i eventyret, enten du er på Norgesferie for første gang, er en erfaren fjellvandrer, om du trenger en base for dagsturene, eller du bare ønsker å finne roen i hytteveggen.

Under finner du 15 tips til hva du kan oppleve på Haukeliseter i sommer: 

Les også: Baseferie på Haukeliseter - se våre pakkeløsninger

Haukeliseter er et perfekt utgangspunkt for baseferie
Haukeliseter er et perfekt utgangspunkt for baseferie Foto: Ida Sandberg

Turtips

1. "Sjumilstøvelen" - start pins-samlingen på Haukeliseter

Sjumilstøvelen er et utvalg av 25 populære og flotte turmål i Ryfylkeheiene. Etter at du har gjennomført en tur kan du kjøpe en pins for dette turmålet, og til slutt smykke deg med selve "sjumilstøvelen" i bronse etter 7 turer, i sølv etter 12 turer eller gå for gullmerket når du har gått alle 25 turene.

To av turene har perfekt utgangspunkt fra Haukeliseter: Vesle Nup og VassdalseggiHvorfor ikke starte pins-samlingen på Haukeliseter i sommer? Pins for Vesle Nup og Vassdalseggo får du kjøpt i resepsjonen hos oss. 

Les mer om Sjumilstøvelen her

2. Dra på øyhopping med kajakk

En tur på vannet i kajakk er et utmerket alternativ til fotturer om sommeren. På Haukeliseter leier vi ut kajakker for både barn, voksne og familier. Det beste utgangspunktet for padleturen fra fjellstuen er Ståvatn. 

Hva med å leie kajakk og dra på oppdagelsesferd rundt om til de mange, små øyene på Ståvatn? Ta med deg god mat, drikke, badetøy og godt selskap. Eller pakk med deg telt og sovepose, og gå for overnatting på din favorittøy.

Les mer om våre tips til turer med kajakk her 

3. Besøk en hytte i nærheten

Fra Haukeliseter finnes det T-merkede ruter i alle retninger, og mange av dem fører til andre hytter tilknyttet turistforeningen. Hva med å bruke Haukeliseter som base, og dra på overnattingstur til en av de andre hyttene i nærområdet?

Holmavatn turisthytte er en selvbetjent hytte omtrent 12 kilometer sør for Haukeliseter. Her kan du booke overnatting før du går tilbake til Haukeliseter neste dag. Ønsker du å utvide turen med en dag, kan du fortsette videre til den lille, ubetjente hytta i Kvanndalen, overnatte der og gå tilbake til Haukeliseter derfra. 

Mer informasjon om hyttene og turbeskrivelse finner du på UT.no

4. Vasseventyret - perfekt for de minste

Vasseventyret er en interaktiv opplevelsessti med aktiviteter for stor og små. Turen er 1,3 kilometer lang og er en flott rundtur for barnefamilier. Turen starter ved Arbuvollen Fjellbutikk - omtrent 15 minutter kjøretur fra Haukeliseter fjellstue. Se fullstendig beskrivelse og lest ned miniguid her

5. Dra på oppdagelsesferd i Hermodshola

Hermodshola er en hule som strekker seg 10 - 20 meter innover i fjellet. Hulen er en spennende opplevelse for både stor og små. Hulen er lett tilgjengelig med utgangspunkt fra Haukeliseter, og ligger i fjellet ovenfor Vågslidtunnelen, omtrent 5 kilometer fra fjellstuen. Turen opp til hulen går på god sti og delvis steinur, og er omtrent 2 kilometer lang. Inngangen til hula er markert med en varde. Husk hodelykt!

Les mer om Hermodshola her

6.  Haukeli topp 10 

Bli med på sommerens sprekeste konkurranse. "Haukeli topp 10" er en samling av 10 majestetiske topper i nærområdet rundt Haukeliseter fjellstue. Enten du velger å gå en, tre, eller alle ti toppene kan du være med i trekningen av fine premier. Alt du trenger å gjøre er å poste et bilde fra toppen, gjerne en selfie, og laste opp bildet på Instagram med hashtaggen #haukelitopp10. 

Les mer om konkurransen og de 10 toppene 

7. Med Haukeliseter som base

Vi slår et slag for baseferie - reis mindre og opplev mer. Du sparer miljøet med færre transportetapper, hindrer potensiell smittespredning, og får mer tid til å oppleve og finne roen.

Haukeliseter er et perfekt utgangspunkt for baseferie. Her finnes det uendelig med turmuligheter, enten du vil gå kort, lang, bratt eller slakt. 

Her finner du gode tips til dagsturer med utgangspunkt fra Haukeliseter

8. Dra på skikkelig langtur

Er du en erfaren fjellvandrer og vil på skikkelig langtur? RYGER og MASSIV er to klassikere for deg som vil ha en ekstra styrkeprøve i sommer. Førstnevnte har start på Haukeliseter, mens sistnevnte ender på Haukeliseter. Uansett hvilken av turene du velger å gå, anbefaler vi deg å legge inn en overnatting på Haukeliseter med tilhørende treretters middag før du starter eller avslutter sommereventyret. 

Med Haukeliseter som utgangspunkt er turmulighetene uendelige
Med Haukeliseter som utgangspunkt er turmulighetene uendelige

Mat med utsikt

9. Nyt en is i solveggen

Hva er vel sommer uten iskrem? I resepsjonen finner du selvfølgelig en isdisk med et bredt utvalg av iskrem fra Hennig Olsen. Utenfor fjellstuen finner du benker og andre sitteplasser hvor isen kan nyes. 

10. En ekte fjellgeit må spise godt 

I sommer serverer vi treretters middag hver dag unntatt søndag og mandag, med bordsettinger klokken 18.00, 19.00 og 20.00. Treretters middag servers i ærverdige Nansen-bygget. Kokken tar utgangspunkt i tradisjonelle retter og smaker, og legger sin egen vri på det hele. Resultatet er tre smaksrike og flott presenterte retter.  

Trerettersmiddag må forhåndsbestilles grunnet begrenset kapasitet. 

Ønsker du et enklere alternativ er vår fjellmeny tilgjengelig fra 12.00 til 21.00 hver dag i hele sommer. 

11. Unn deg noe digg fra beryktede Bakeri Nansen

Når du nærmer deg Haukeliseter fjellstue skal det godt gjøres å ikke la seg friste av lukten av nybakte bakevarer fra steinovnen til Bakeri Nansen. Hos oss får du kjøpt ferske boller til fjellturen, nysmurte rundstykker til bilferien, eller hva med å kjøpe med deg et nybakt brød hjem? 

Bakeri Nansen holder utsalg i Nansen-bygget fra 10.00 - 17.00 i hele sommer. 

Legg badeferien til Costa del Haukeliseter i somme
Legg badeferien til Costa del Haukeliseter i somme Foto: Marthe Trondsen

Andre aktiviteter

12. Avkjøl deg med et forfriskende bad

Det er lite som er så forfriskende som å bade i fjellvann. På Haukeliseter kan du hoppe rett i det fra bryggen nedfor fjellstuen - perfekt for å avkjøle seg på en varm sommerdag. Du trenger altså ikke dra langt for årets badeferie. 

13. Prøv fiskelykken 

Å dra på fisketur kan være både spennende og avslappende. Hva med å leie robåt, pakke med deg fiskeutstyret og teste fiskelykken?

Det er mange spennende fiskemuligheter rundt Haukeliseter. De fleste vannene har bra med fisk, alt fra 150 gram til 1500 gram. Det ser ut til at man får mest fisk på sluk. Et godt tips kan være 12 grams Lilleauren eller Sølvkroken spesial svart m/gule prikker. Og så biter det best i øst- eller sønnavær. Fiskekort kan kjøpes i resepsjonen.  

Medlemmer av Stavanger Turistforening (STF) fisker gratis langsmed rutenettet. Les mer om fiskemuligheter og fiskekort her.

14. Verdens største lekeland

Området rundt fjellstuen er stor, så her finnes det nok plass å boltre seg på for både store og små. Ta med kubb, boccia, badminton eller andre spill og la konkurransen begynne. Naturen er dessuten den største og fineste lekeplassen vi har, og bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på. 

15. Bålkos og pinnebrød i lavvoen

Du trenger ikke gå langt for å kose seg på Haukeliseter. På tunet, utenfor hovedbygget, har vi en lavvo hvor vi ofte tenner bål. Her er det mulig å grille pinnebrød eller pølser, koke kaffe eller bare hygge seg i godt selskap. Ta gjerne med gitaren om du har, så blir stemningen ekstra god. 

Det skal godt gjøres å ikke kose seg på Haukeliseter i sommer
Det skal godt gjøres å ikke kose seg på Haukeliseter i sommer Foto: Ida Sandberg

Skrevet av Marthe Trondsen 21. juni 2021