Et år med døra på gløtt

I dag er det 1 år siden Haukeliseter fjellstue, og resten av Norge, stengte som følge av koronapandemien.

I hele 7 uker holdt vi dørene på fjellstuen låst. Fjellet badet i snø, vårsol og påskestemning, men gjestene våre måtte holde seg hjemme. Det var rart og litt uvirkelig, men sett i ettertid er vi ikke i tvil om det var en riktig avgjørelse. Likevel håper vi det blir lenge til neste gang!

1.mai i fjor åpnet vi dørene igjen - ikke på vidt gap, men på gløtt.

Foto: Håkon Aarthun

De siste 9 månedene har på mange måter vært utfordrende, men de har også være lærerike.

Vi har endret rutiner, avlyst turer og arrangementer, og tatt imot mye færre gjester enn ellers. Vi har blitt storforbrukere av håndsprit og munnbind, og vi har servert frokost på tallerkenen istedenfor buffet. Vi har vasket, vi har stengt badstuen og badestampen, og vi har brukt mye tid på organisering, planlegging og vi har hevet oss rundt på kort varsel.

Om vi får si det selv, syntes vi at vi har blitt ganske gode på å drive fjellstue midt oppe i en pandemi.

Friluftslivet, naturen og fjellet har vært en redning for mange under pandemien. Vårt mål har aldri vært å utfordre nasjonale og lokale retningslinjer og tiltak, men å ha et begrenset tilbud for de som er friske og kommer fra områder med lite smitte.  

Takk for hjelpen!

Tusen takk til alle gjester for forståelse og støtte. Takk for at du vasker hendene dine. Takk for at du holder deg hjemme når du er syk. Takk for at du bruker munnbind i fellesarealene våre. Takk for at du holder avstand til andre gjester. Takk for at du tar det med et smil når vi ringer deg og må kansellere kurset du har meldt deg på. Takk for at du forstår at vi er fullbooket når du så gjerne vil en tur på fjellet.

Siste bakketopp

Nå sier Erna at vi bare har en bakketopp igjen før vi kan regne med lettelse i korornatiltak. Når tiden er inne for det, gleder vi oss enormt til å sette dørene på vidt gap igjen.

Da skal vi stå i døra med åpne armer, servere hjemmelagde kjøttkaker i lange buffetkøer, ta dere med på tur, lære dere mer om skred og topptur, være Kirsten-giftekniv på singeltreff og invitere til fjellfestival. Som vi gleder oss!

Til slutt, syntes vi Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening, sa det så fint:


Med påsken i sikte, og løfter om lettelser i mai, ser det nå ut som om vi nærmer oss toppen. Vi er tunge i beina, men som alltid på topptur så har vi det beste igjen. Nedkjøringen på silkeføre kan vi da bare glede oss til – det blir fjelltur til sommeren!

Skrevet av Marthe Trondsen 12. mars 2021