Skikjørerens favoritt

Skikjøring på Haukeliseter seint på sesongen, med myk vårsnø og t-skjorte-vær trekker Jørgen Borø og mange andre til fjells. Foto: Håkon Aarthun
Skikjøring på Haukeliseter seint på sesongen, med myk vårsnø og t-skjorte-vær trekker Jørgen Borø og mange andre til fjells. Foto: Håkon Aarthun

Jørgen Borø er fast inventar på Haukeliseter fjellstue hver vinter. Den sjeldne kombinasjonen av strålende toppturmuligheter, kiting og de fine folkene på fjellstua trekker 30-åringen til fjells. 

- Når det blåser kiter vi, og når det ikke blåser drar vi på topptur. Det er alltid noe å finne på, sier Jørgen Borø, fast gjest og kiteinstruktører på Haukeliseter fjellstue. 

Midt mellom øst og vest, 1.000 meter over havet, trygt plassert mellom Hardangervidda i nord og Ryfylkeheiene i sør, ligger Norges mest besøkte turisthytte. Her finner Jørgen Borø det han ønsker seg aller mest. 

Han har vært kiteinstruktør seks vintere på rad, men reiser ikke bare opp for å lære bort kiting. Sørlendingen bosatt i Stavanger reiser også til fjells i frihelgene. Enkelte år har han hatt opptil ti helger på Haukeliseter på én og samme vinter.

Rekker to turer fredag kveld

Terrenget, værforholdene og vennskapene trekker ham til fjells. Flate vidder og bratte topper gir en sjelden kombinasjon for alle som liker både toppturer og kiting.

- Det er vindsikkert, det blåser ofte der oppe. Vi som skal kite kommer for vinden, men det sjeldne her sammenlignet med andre steder er at du også kan søke ly for vinden og finne god snø til toppturer hvis du ønsker det. Det er utrolig sjelden at været er så dårlig at du ikke kan gjøre én av delene, forklarer Borø.

Turen opp fra Stavanger tar tre-fire timer. Akkurat det syntes han er en fordel.

- Det krever en viss innsats å komme dit. Det gjør at alle som kommer er like gira. Det er bare fine folk, sier han.

Flere i den faste "Haukeli-gjengen" har et fast ritual etter ankomst fredag kveld. Bakken på nordsiden av veien kalles gjerne "P-bakken", og byr på fin og passe utfordrende skikjøring.

- Du rekker akkurat to turer på en time. 

Hva er så det beste turtipset fra stamgjesten?

- Verjesteinsnuten seint på sesongen er utrolig bra. Der er det veldig bratt da, rundt 40 grader i renna. Sveigen er også fin, hele året, og Stavsnuten er en "all time high" for mange, sier Borø.

Det kanskje viktigste tipset Jørgen har er å snakke med bestyrer Håkon Aarthun om hvor den beste snøen er å finne akkurat den dagen du har tenkt deg ut på ski. Den erfarne skikjøreren kjenner fjellene bedre enn de fleste, og vet hvor snøen blir best under ulike værforhold. Selve kremtipset er derfor å lytte til bestyrerens anbefalinger. 

Så snart skiene er tatt av, er det ingen tvil om hva som gjelder for Jørgen Borø.

- Badstue og snøbading er selve rosinen i pølsa for meg. Når du har stått ute i seks timer i stiv kuling som kiteinstruktør er det ingenting som å sette seg i badstua etter en god middag. Da sover jeg som et barn etterpå, sier Haukeli-entusiasten med et smil. 

De åpne viddene og vannene rundt fjellstua egner seg perfekt for kiting. Jørgen og de andre kiterne drar dit vinden gir best forhold.
De åpne viddene og vannene rundt fjellstua egner seg perfekt for kiting. Jørgen og de andre kiterne drar dit vinden gir best forhold. Foto: Håkon Aarthun
På Haukeliseter er det alltid noe å finne på, sier topptur -og kiteentusiasten Jørgen Borø
På Haukeliseter er det alltid noe å finne på, sier topptur -og kiteentusiasten Jørgen Borø Foto: Håkon Aarthun

Bestyrerens best bevarte hemmelighet

Jeg vil trekke frem turer fra inngangen til Haukelitunnelen, og gå bratte turer derfra. Der er det både klyving sommerstid og bratt skikjøring på vinteren. Jeg trenger ikke Alpene eller Sunnmøre når jeg har det området i min egen bakgård. Jeg tror kanskje Verjesteinsnuten og alle slags ulike måter å komme opp der på, er min største favoritt Håkon Aarthun

Tekst: John Petter Nordbø / Opprinnelig publisert i "Turglede 2021

Skrevet av Marthe Trondsen 10. mars 2021