Lokal mat og kortreiste kjøttkaker

Lokal mat og lokale leverandører har lenge vært i fokus på Haukeliseter fjellstue. Vi vil at råvarene i størst mulig grad skal komme fra leverandører i nærområdet for å sikre oss den korteste reiseveien og den beste kvaliteten. Gjennom et nært samarbeid med mange små leverandører har vi bygget opp en meny av høy kvalitet og lokalt preg.

De neste ukene ønsker vi å presentere noen av leverandørene som vi stolt samarbeider med. Forrige uke skrev vi om storleverandør av geitost og flatbrød - Lega Gårdsysteri og Bakeri. Denne uken har vi vært på besøk hos vår trofaste produsent av kjøttkaker og fjellburgere, Edland Kjøtt og Kolonial. 

Hjemmelagde kjøttkaker fra Edland Kjøtt og Kolonial
Hjemmelagde kjøttkaker fra Edland Kjøtt og Kolonial Foto: Marthe Trondsen

Kortreiste kjøttkaker og fjellburgere

Edland Kjøtt og Kolonial er Haukeliseters trofaste produsent av hjemmelagde kjøttkaker og fjellburgere. Kjøttprodusenten er lokalisert snaue 30 kilometer fra fjellstuen – nærmere bestemt i samme lokaler som Spar-butikken nede i bygda ved Haukeligrend.

Edland Kjøtt og Kolonial produserer kjøttdelikatesser i ulike sorter for utsalg i butikk. Sammen med kjøkkenet på Haukeliseter har de dessuten kommet frem til egne oppskrifter på kjøttkaker og fjellburgere som lages på bakrommet i Spar-butikken, før de transporteres opp på fjellet og serveres til sultne fjellfolk på Haukeliseter fjellstue.

Tidkrevende og dyrt håndarbeid

Kjøpmann på Spar Haukeli, Nihad Sijamhodzic, forteller at det å produsere egne kjøttprodukter er både tidkrevende og dyrt. For det første bestiller de ferskt kjøtt direkte fra slakteren hver uke. I utgangspunktet ville det vært mye mer kostnadseffektivt å bestille større kvantum og fryse, men det er ikke aktuelt. Kjøttet som skal i kverna skal være ferskt – både fordi de ønsker å opprettholde kvalitet på produktene, og ikke minst for å ivareta matsikkerhet.

For det er andre er aller produktene, hver eneste kjøttkake og pølse, rent håndarbeid. For å ivareta den hjemmelagde smaken er det ingen maskiner som hjelper til. Kjøttkaker, burgere og pølser lages fra bunn av. Det tar tid – og koster penger.

«Hadde det ikke vært for Haukeliseter, som er vår desidert største kunde og samarbeidspartner, ville det ikke lønt seg», sier Nihad.

Forholdet er gjensidig, for uten Edland Kjøtt og Kolonial ville det ikke vært hverken kjøttkaker eller fjellburger på menyen på Haukeliseter. For kjøkkensjef på Haukeliseter, Jessika Svensson, er det nemlig helt uaktuelt å servere noe annet en ferske, hjemmelagde produkter.

5 tonn med kjøttkaker i året!

Hvert år lager Edland Kjøtt og Kolonial mellom 4 og 5 tonn med kjøttkaker bare til Haukeliseter. Når det gjelder fjellburgere, anslår kjøpmann på Spar at bare i sommer har de produsert rundt 800 kilo for fjellstuen.

Det nære samarbeidet gjenspeiler seg ikke bare i kvantum og kvalitet, men er også en trygghet i forhold til forsyninger.

Det har skjedd mer enn en gang at kjøkkenet på Haukeliseter har fått et uforventet storinnrykk med sultne gjester, og at stabelen med kjøttkaker og fjellburgere blir mindre og mindre. Da ringer kjøkkensjef, Jessika Svensson, til Nihad hos Edland Kjøtt og Kolonial. Han åpner mer enn gjerne butikken på en søndag eller sent på kvelden for Haukeliseter. Ved behov får han også inn ekstra personal for å sette i gang produksjonen.  

Edland Kjøtt og Kolonial lager 5 tonn med kjøttkaker til Haukeliseter i året
Edland Kjøtt og Kolonial lager 5 tonn med kjøttkaker til Haukeliseter i året Foto: Marthe Trondsen
Fjellburger fra Edland Kjøtt og Kolonial er en av favorittene på fjellmenyen
Fjellburger fra Edland Kjøtt og Kolonial er en av favorittene på fjellmenyen Foto: Marthe Trondsen

Takk for samarbeidet!

Haukeliseter er svært takknemlige for det tette samarbeidet med Edland Kjøtt og Kolonial. Det er med stolthet vi serverer våre gjester hjemmelagde kvalitetsprodukter fra en av våre mest lokale produsenter.  

Skrevet av Marthe Trondsen 7. august 2020