Lokal mat og geitost i verdensklasse

Lokal mat og lokale leverandører har lenge vært i fokus på Haukeliseters fjellstue. Vi vil at råvarene i størst mulig grad skal komme fra leverandører i nærområdet for å sikre oss den korteste reiseveien og den beste kvaliteten. Gjennom et nært samarbeid med mange små leverandører har vi bygget opp en meny av høy kvalitet og lokalt preg.

De neste ukene ønsker vi å presentere noen av leverandørene som vi stolt samarbeider med. Først ute er storleverandør av geitost og flatbrød - Lega Gårdsysteri og Bakeri

Ingen tvil om at geitene på Lega har det godt
Ingen tvil om at geitene på Lega har det godt Foto: Marthe Trondsen

Geitost i verdensklasse

Lega Gardsysteri og Bakeri holder til i Raundalen i Øyfjell, en drøy times kjøretur fra Haukeliseter. Her har geitebonde og Lega-gründer, Gro Hommo, drevet med geiter siden 1989. Helt siden oppstart var drømmen å produsere egen ost - og i 2009 ble det en realitet. I dag produserer Lega ost laget på geitemelk i verdensklasse.

På gården finner du omlag 230 melkegeiter og 50 kje. Dette gir en årlig produksjon på 160.000 liter melk, hvorav 3/4 leveres til TINE og 1/4 går med til egen produksjon. 

Produksjonen foregår i en ombygget garasje som har blitt til et svært funksjonelt og tidsriktig ysteri. Her fremstilles dagsfersk morgenmelk om til ostemasse og myse. Ostemassen blir til hvit geitost, som lagres og etter hvert selges under merkenavnet «Stavsfjell kvit geitost». Mysen blir til ekte geitost etter gammel oppskrift og tradisjon. Geitosten, som på folkemunne ofte blir omtalt som brunost, er kjent for sin lyse farge og milde smak. Hele prosessen, fra melk til ferdig ost klar for lager og kjøl tar minst 48 timer.

I tillegg til ekte geitost og hvit geitost, produserer Lega prim, heimros, knubbost (produsenten sitt svar på fetaost), muggost, kremost og andre meieriprodukter på bestilling.

Gårdsbakeri i andre etasje

Det er ikke bare ost og meieriprodukter som produseres på gården i Øyfjell. I andre etasje, over ysteriet, finner du gårdsbakeriet. Her bakes det blant annet pizzabunner som er tildelt spesialitets-merket for norsk lokalmat i særklasse. Pizzabunnen er en tynn og sprø variant som er enkel å lagre og lage. 

Bakeriet lager dessuten knekkebrød, ulike sorter flatbrød og kling (kan minne om lefser). Alle bakervarene er håndlaget takkebast. Bakervarene tørkes i to døgn før de pakkes for videresalg, noe som gjør at de har lang holdbarhet. 

350 kg Stavfjells kvit geitost og flere hundre flatbrød 

Når vi kontakter geitebonde og Lega-gründer, Gro Hommo, for å avtale et besøk er vi hjertelig velkommen, men hun advarer mot «totalt kaos» og hektiske dager – mye på grunn av den store etterspørselen fra Haukeliseter. Haukeliseter en nemlig en av Lega sine største kunder og årlig leverer ysteriet rundt 350 kg hvit geitost til fjellstuen.  I tillegg baker bakeriet flere hundre flatbrød til oss i året. 

Ingen fjellburger uten geitost fra Lega

På Haukeliseter får vi levert varer fra Lega omtrent hver tredje uke i høysesong – og viktigst er det å ha nok hvitost på lager. En av signaturrettene på fjellmenyen vår er nemlig Fjellburgeren som serveres med revet hvitost fra Lega.

Jessika Svensson, kjøkkensjef på Haukeliseter, beskriver det så enkelt som «ingen fjellburger uten geitost fra Lega». Geitosten tilfører burgeren en helt ekstraordinær smak. I tillegg til hvitost går det mye flatbrød på kjøkkenet på Haukeliseter. Flatbrødet fra Lega serveres sammen med spekemat på speketallerken. 

På Haukeliseter serverer vi også tre retters middag gjennom hele året, og selv om menyen varier er det ikke sjeldent at forretten er kroketter av geitekjøtt, hovedretten er toppet med neon dryss hvitost eller at desserten er ostekake baket på geitost. 

I restauranten på Haukeliseter får du dessuten kjøp matsuvenirer fra Lega. Vi selger både geitost, Stavfjells kvitost, heimros og flatbrød. 

En av signaturrettene fra kjøkkenet på Haukeliseter: fjellburger med geitost fra Lega
En av signaturrettene fra kjøkkenet på Haukeliseter: fjellburger med geitost fra Lega Foto: Marthe Trondsen
På Haukeliseter kan du kjøpe med deg produkter fra Lega
På Haukeliseter kan du kjøpe med deg produkter fra Lega Foto: Marthe Trondsen

Takk for samarbeidet!

Haukeliseter er svært stolte og glade for å samarbeide med Lega Gårdsysteri og Bakeri. Legas produkter gjør det mulig for oss å servere gjester og besøkende lokal mat av høy kvalitet. 

Skrevet av Marthe Trondsen 31. juli 2020