En oppdatering på føre og forhold

Vi får veldig mange spørsmål om føre og forhold om dagen, og vi skjønner at mange er ivrige etter å ta beina fatt innover i fjellheimen. 

De siste ukene har vi hatt glede av deilig sommertemperatur på Haukeliseter noe som har ført til mye snøsmelting. Selv om det begynner å bli bart mange steder, også rundt fjellstuen, er det fremdeles en betydelig mengde snø igjen innover i fjellet. Denne uken er temperaturen lavere, og det er dessuten meldt om en god del nedbør de neste dagene. Skal du til fjells nå, bør du pakke både badetøy, dunjakke og sydvest. 

Foto: Marthe Trondsen

Tre nyttige råd før du tar beina fatt innover i fjellheimen 

1 - Husk kart og kompass

Selv om sommerstiene begynner å komme til syne etter mange måneder under snøen, vil du fremdeles møte på partier med snø når du er ute å går nå. De røde T-ene som markerer hvor stien går kan ligge under snøen, og det er lett å miste retningen. Ta derfor med kart og kompass - alltid. 

2 - Gode sko er et must

De fleste stedene hvor det fremdeles ligger snø, er snøen såpass kompakt at det er uproblematisk å gå over på beina, men andre steder risikerer du å trå igjennom og gå med snø til hofta. Stor mengder med snøsmelting betyr dessuten at det er vått i fjellet. Gode og vanntette fjellsko, gjerne som går et stykke over ankelen er derfor et must. Husk å impregnere skoene før du legger ut på tur. 

3 - Beregn god tid 

Det å gå på snø om sommeren kan være både gøy og idyllisk, men det kan fort være to skritt frem og et tilbake. Det er både tyngre og tar lenger tid å gå på snø enn på en oppgått sti. Beregn derfor ekstra god tid når du skal på tur. 

Foto: Johanna Persson

Føremelding nord - Hardangervidda

Nord for Haukeliseter finner du Hardangervidda nasjonalpark, og her finner du blant annet Vesle Nup - en av våre mest populære dagsturer med utgangspunkt fra fjellstuen. Det er nå fint mulig å gå til fots til Vesle Nup. Det er fremdeles partier med snø, men snøen er såpass kompakt at det er mulig å trå over under å gå igjennom.  

Ønsker man å gå et stykke lengre, kan man fortsette til Mannevasstoppen. Her er det fremdeles 70 prosent snø, men også her bærer snøen fint og det er mulig å gå til fots. 

Videre innover Hardangervidda mot Hellevassbu må man forvente for det mest å gå på snø. Foreløpig er det lagt ut bru ved Nekkos, Holmesjøen og Simletind. Brua ved Sandflofossen er ikke lagt ut enda på grunn av en stor fonn som gjør det vanskelig å komme ned til brofestene. Per 28.06 var det mulig å krysse fonnen, men det er vanskelig å si når elva åpner seg og dette ikke er mulig lenger. 

På Vestsiden av Hardangervidda mot Litlos ligger det fremdeles igjen en del snø, men det smelter fort og dagen og sommeren kommer med stormskritt.

Øst på Hardangervidda mot Kalhovd og ved Gaustatoppen har snøen så godt som smelta helt.

Føremelding sør - Setesdal - og Ryfylkeheiene

Sør for fjellstuen ligger Kista, en annen populær dagstur fra Haukeliseter. Kista en en klassiker langsmed Ståvatn, til toppen som ligger på sørsiden av vannet. Det er mulig å gå til Kista på føttene nå, men her pågår det store snøsmeltinger og man må derfor regne med å bli bløt på beina. 

Videre innover Turistskare med Holmavatn må man igjen forvente en betydelig mengde snø. Det er mulig, men krevende å ta seg fra Haukeliseter mot Holmavatn. Fra Hovden mot Holmavatn er det omtrent 80 prosent bart nå. Fra Sloaros til Homavatn ligger det en stor fonn på vestsiden av brua ved Sloaros som ikke var mulig å passere verken den ene eller andre veien per 26.06.

Ved Holmavatn er det høy vannføring i Kvanndalsåsna som gjør det vanskelig å ta seg mellom Holmavatn og Kvanndalen. Elva renner over sine bredder før broen, og det var ikke forsvarlig å krysse denne per 30.06.

Fortsatt muligheter for skitur

For de aller mest ivrige er det fremdeles skimuligheter, og den siste uken har det blitt rapporter om gode forhold både på nord -og øst siden av Sveigen, i tillegg til Stavsnuten. 

Husk at forholdene forandrer seg fort, og hva som er status i dag kan forandre seg i morgen. 

Har du vært på tur og har noe å rapportere? Vi blir svært glad for tips om føre og forhold.  Send oss gjerne en e-post til marked@haukeliseter.no eller en melding på Facebook. 

Foto: Håkon Aarthun
Fremdeles fine forhold for å gå på ski
Fremdeles fine forhold for å gå på ski Foto: Håkon Aarthun
Foto: Johanna Persson


Skrevet av Marthe Trondsen 1. juli 2020