10 ting du kan gjøre på Haukeliseter i sommer

I år skal de fleste av oss feriere i Norge – og på Haukeliseter ønsker vi velkommen til sommeridyll i fjellheimen. Hos oss kan alle ta del i eventyret, enten du er på Norgesferie for første gang, er en erfaren fjellvandrer, om du trenger en base for dagsturene, eller du bare ønsker å finne roen i hytteveggen.

Under finner du 10 tips til ting du kan gjøre på Haukeliseter i sommer.

Denne gjengen har gått både Vassdalseggen og Vesle Nup, og kan smykke seg med to nye "pins" i Sjumilstøvel-samlingen
Denne gjengen har gått både Vassdalseggen og Vesle Nup, og kan smykke seg med to nye "pins" i Sjumilstøvel-samlingen Foto: Marthe Trondsen

1. "Sjumilstøvelen" - start pins-samlingen på Haukeliseter

Sjumilstøvelen er et utvalg av 25 populære og flotte turmål i Ryfylkeheiene. Etter at du har gjennomført en tur kan du kjøpe en "pins" for dette turmålet, og til slutt smykke deg med selve "sjumilstøvelen" i bronse etter 7 turer, i sølv etter 12 turer eller gå for gullmerket når du har gått alle 25 turene.

To av turene har perfekt utgangspunkt fra Haukeliseter: Vesle Nup og Vassdalseggen. Hvorfor ikke starte pins-samlingen på Haukeliseter i sommer? Pins for Vesle Nup og Vassdalseggen får du kjøpt i resepsjonen hos oss. 

Les mer om Sjumilstøvelen her

2. Dra på øyhopping med kajakk

En tur på vannet i kajakk er et utmerket alternativ til fotturer om sommeren. På Haukeliseter leier vi ut kajakker for både barn, voksne og familier. Det beste utgangspunktet for padleturen fra fjellstuen er Ståvatn. 

Hva med å leie kajakk og dra på oppdagelsesferd rundt om til de mange, små øyene på Ståvatn? Ta med deg god mat, drikke, badetøy og godt selskap. Eller pakk med deg telt og sovepose, og gå for overnatting på din favorittøy.

3. En ekte fjellgeit må spise godt

I sommer serverer vi treretters middag hver dag fra klokken 18.00 i Nansen-bygget. Menyen varierer fra dag til dag. Kokken tar utgangspunkt i tradisjonelle retter og smaker, og legger sin egen vri på det hele. Resultatet er tre smaksrike og flott presenterte retter.  

Trerettersmiddag må forhåndsbestilles i resepsjonen eller på e-post.

Ønsker du et enklere alternativ er vår fjellmeny tilgjengelig fra 12.00 til 21.00 hver dag i hele sommer. 

Hvem trenger syden når vi har naturens eget badeland rett utenfor fjellstuen?
Hvem trenger syden når vi har naturens eget badeland rett utenfor fjellstuen? Foto: Håkon Aarthun

4. Avkjøl deg med et forfriskende bad

Det er lite som er så forfriskende som å bade i fjellvann. På Haukeliseter kan du hoppe rett i det fra bryggen nedfor fjellstuen - perfekt for å avkjøle seg på en varm sommerdag. Du trenger altså ikke dra langt for årets badeferie. 

5. Prøv fiskelykken med robåt

Å dra på fisketur kan være både spennende og avslappende. Hva med å leie robåt, pakke med deg fiskeutstyret og teste fiskelykken?

Det er mange spennende fiskemuligheter rundt Haukeliseter. De fleste vannene har bra med fisk, alt fra 150 gram til 1500 gram. Det ser ut til at man får mest fisk på sluk. Et godt tips kan være 12 grams Lilleauren eller Sølvkroken spesial svart m/gule prikker. Og så biter det best i øst- eller sønnavær. Fiskekort kan kjøpes i resepsjonen. 

6. Besøk en hytte i nærheten

Fra Haukeliseter finnes det T-merkede ruter i alle retninger, og mange av dem fører til andre hytter tilknyttet turistforeningen. Hva med å bruke Haukeliseter som base, og dra på overnattingstur til en av de andre hyttene i nærområdet?

Holmavatn turisthytte er en selvbetjent hytte omtrent 12 kilometer sør for Haukeliseter. Her kan du booke overnatting før du går tilbake til Haukeliseter neste dag. Ønsker du å utvide turen enda en dag, kan du fortsette videre til den lille, ubetjente hytta i Kvanndalen, overnatte der og gå tilbake til Haukeliseter derfra. 

Mer informasjon om hyttene og turbeskrivelse finner du på UT.no


Haukeliseter er et prefekt utgangspunkt for baseferie
Haukeliseter er et prefekt utgangspunkt for baseferie Foto: Elin Olsson

7. Med Haukeliseter som base

I år slår vi et slag for baseferie - reis mindre og opplev mer. Du sparer miljøet med færre transportetapper, hindrer potensiell smittespredning, og får mer tid til å oppleve og finne roen.

Haukeliseter er et perfekt utgangspunkt for baseferie. Her finnes det uendelig med turmuligheter, enten du vil gå kort, lang, bratt eller slakt. 

Her finner du gode tips til dagsturer med utangspunkt fra Haukeliseter. 

8. Nyt en is i solveggen

Hva er vel sommer uten iskrem? I resepsjonen finner du selvfølgelig en is-disk med et bredt utvalg av iskrem fra Hennig Olsen. Utenfor fjellstuen finner du benker og andre sitteplasser hvor isen kan nyes. 

9. Verdens største lekeland

Området rundt fjellstuen er stor, så her finnes det nok plass å boltre seg på for både store og små. Ta med kubb, boccia, badminton eller andre spill og la konkurransen begynne. Naturen er dessuten den største og fineste lekeplassen vi har, og bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på. 

10. Dra på skikkelig langtur

Er du en erfaren fjellvandrer og vil på skikkelig langtur? RYGER og MASSIV er to klassikere for deg som vil ha en ekstra styrkeprøve i sommer. Førstnevnte har start på Haukeliseter, mens sistnevnte ender på Haukeliseter. Uansett hvilken av turene du velger å gå, anbefaler vi deg å legge inn en overnatting på Haukeliseter med tilhørende treretters middag før du starter eller avslutter sommereventyret. 

Velkommen til sommeridyll på Haukeliseter!
Velkommen til sommeridyll på Haukeliseter! Foto: Fredrik Haaverstad

Skrevet av Marthe Trondsen 22. juni 2020