Røvere og helter over Hardangervidda

Klare til avreise fra Asker stasjon
Klare til avreise fra Asker stasjon

Den neste uken følger vi «røvere» og tidligere rusmisbrukere Are Lerstein (45), Atle Rognes (37) og Lars Herheim (29) på skitur over Hardangervidda i retning Haukeliseter. Med på ferden er også eventyrer og tidligere fjellstue-ansatt Thomas Lone (25), og hans ekspedisjonsmakker, Even Augdal (27).

Thomas Lone er for mange et velkjent fjes på Haukeliseter, både fordi han i januar 2020 ble Norges yngste til å bestige alle de høyeste fjelltoppene på hvert kontinent i verden (The Seven Summit), og fordi han er tidligere fjellstue-ansatt. I forbindelse med forberedelse før ekspedisjon til Mount Everest i 2019, bodde Thomas på Haukeliseter der han jobbet som servitør i hverdagene og kiteinstruktør i helgene. Nå er eventyreren på vei til seteren igjen, men denne gangen har han med seg et litt annerledes turfølge….

Thomas Lone på Haukeliseter i 2019
Thomas Lone på Haukeliseter i 2019 Foto: Benjamin Narum

Sammen med ekspedisjonsmakker Even Augdal, skal gutta på en ukes lang skitur over Hardangervidda, fra Finse til Haukeliseter. Med på ferden er også tidligere rusmisbrukere Are, Atle og Lars fra organisasjonen Medvandrerne. De tre sistnevnte har levd et liv fylt av rus, kriminalitet, fengselsopphold og en skikkelig dose faenskap, skal vi bruke deres egne ord. Takket være turer i norsk natur har de snudd livet i en positiv retning, og fokuset er ikke lenger «å slutte med noe», men «å begynne med noe nytt».

«Målet med turen er å bidra på veien fra rusmisbruk tilbake til et normalt liv i samfunnet, og inspirere med en lang skitur, og 17.mai-feiring i norsk natur», sier Thomas.

Turen starter idag, fredag 15. mai, med avreise med tog fra Asker stasjon. Derfra reiser gjengen på fem videre til Finse, før de starter den 130 kilometer lange ferden sørover mot Haukeliseter. Etter en uke på tur med ski, pulk og telt, gleder vi oss til å ta i mot gjengen på Haukeliseter, og ser frem til å invitere dem inn i varmen og servere de et velfortjent, og bedre måltid!

Følg gutta på tur 

Vi følger Thomas, Even og gjengen fra Medvandrerne på tur. Vi gleder oss til å høre mer om 17.mai-feiring på vidda, føremeldinger, stemningsrapport fra teltlivet og flere røverhistorier på veien mot Haukeliseter. 

Nysgjerrig på turen fra Finse til Haukeliseter?

Hardangervidda på langs, fra Finse til Haukeliseter, er selve definisjonen på en klassiker av en vårskitur. Turen er 130 kilometer lang, og de fleste beregner syv dager fra nord til sør. Skituren ender på Haukeliseter, med mulighet for bussforbindelse til Oslo og Bergen. Etter en uke på ski anbefaler vi å belønne deg selv med et opphold på Haukeliseter. Vi kan friste med villmarksspa (stegt p.t.), dusj, oppredde senger og treretters middag.

Se kart og les mer om turen på UT.no.

Skrevet av Marthe Trondsen 15. mai 2020