Velkommen til nye Knutsstoga

Nye Knutsstoga er klar til åpning
Nye Knutsstoga er klar til åpning Foto: Håkon Aartun

Haukeliseter fjellstue åpner nytt konferanselokale med bibliotek til minne om krigshelten og tidligere bestyrer, Knut Haukelid. Knutsstoga ligger i historiske Tårnbygget fra 1890, vegg i vegg med Nansensalen. 

I går var tiden endelig inne for åpning av nye Knutsstoga, en intim og hyggelig tilstelning. 18 stykker var samlet til åpningen, alle med en nær kobling til Haukeliseter fjellstue. Blant de inviterte fant vi blant annet Bjørgulf Haukelid sønn til Knut Haukelid, som i anledning åpningen holdt et inspirerende og interessant foredrag om sin far og tiden under krigen. Blant de som holdt tale var også nåværende daglig leder i Stavanger turistforening Preben Falck, samt Kjell Helle-Olsen og Petter Michalsen, tidligere daglig leder og styreleder i Stavanger turistforening. Knutsstoga har vært et prosjekt som har vært diskutert i mange år, og det var i går en glede for alle involverte å kunne sette punktum for dette prosjektet. Som Helle-Olsen erklærte det: «Nå begynner en ny tidsregning på Haukeliseter fjellstue; tiden før og etter åpningen av Knutsstoga».

Bjørgulf Haukelid forteller om faren. Foto: Kjell Helle-Olsen

Knutsstoga har blitt Haukeliseters nye samlingslokale med eget bibliotek, hvor du finner både krigs- og naturlitteratur donert av Helle-Olsen og Michalsen. "Knutsstoga skal være et samlingslokale til glede for våre gjester," påpeker bestyrer Håkon Aarthun, bestyrer på Haukeliseter fjellstue. "Der skal man kunne nyte en god bok når lokalet holder åpent, og utsikten over Ståvatn og fjellrekka bak utgjør et flott bakteppe. Når det er bryllup og andre private arrangement i Nansensalen, har vi tenkt at gjestene kan ta med seg kaffekoppen og trekke inn i Knutsstoga etter middag. Det vil også være muligheter for å slå seg ned i en av lenestolene her når Bakeri Nansen holder åpent." Aarthun legger til at stilen vi har valgt, i seg selv skal være et bindeledd til fortiden. Etter hvert som vi gikk løs på fasaden, kom eldre tiders utseende til syne. Dette har vi forsøkt å bevare gjennom å velge tilsvarende farge og stil på det moderne konferanselokalet. 

Knut Haukelid, inspirasjonen bak navnet, var bestyrer for Haukeliseter fjellstue i etterkrigsårene, fra 1948 til 1956. Han var også barnebarn av Haukeliseters første bestyrer fra 1874, Knut Haukelidsæter. Under andre verdenskrig, var Haukelid norsk motstandsmann med spesialtrening fra Kompani Linge i Storbritannia. I 1943 deltok han i den tidligere nevnte "Tungtvannsaksjonen", en rekke vellykkede sabotasjehandlinger for å forhindre at tyske styrker skulle få tilgang på tungtvann produsert på Vemork ved Rjukan til bruk i deres atombombeforskning. Familien til Knut Haukelid eide landområder i Vågslid og sør for Haukeliseter, og lokalkunnskapen han hadde tilegnet seg herfra, ga motstandsgruppen klare fordeler da de ble jaktet på av tyske tropper i etterkant av sabotasjen. De bygde da den lille hytta Bamsebu som ligger ca. 6 km fra Holmavatn, Stavanger Turistforenings neste hytte sør for Haukeliseter. 

Vi ønsker å rette en stor takk til Bjørgulf Haukelid, Kjell Helle-Olsen, Petter Michalsen og Asbjørn Stensnes Torgersen som alle har donert historisk materiale til Knutsstoga. Samtidig ønsker vi å rette en stor takk til Sparebankstiftelsen SR-Bank, som i forbindelse med DNT’s 150 års jubileum i fjor gjorde det økonomisk mulig å ta vare på rommet slik vi mener det fortjener.

Skrevet av Marcus Andersson 1. april 2019