Uke 42: Haukeliseter

Lurer du på hvordan forholdene er på Haukeliseter akkurat denne uken? Føremeldingene er endelig tilbake igjen! Hver uke fremover gir vi deg en oppdatering på været og føret. I tillegg deler vi ukens beste turtips med deg. 

Haukeliseter denne uken! Hvite fjelltopper og speilblankt vann
Haukeliseter denne uken! Hvite fjelltopper og speilblankt vann Foto: Monika Szaynok
Sesongen første, liggende snøfall fikk vi denne uken
Sesongen første, liggende snøfall fikk vi denne uken Foto: Monika Szaynok

Senhøst og mellomsesong

På denne tiden av året er det nesten umulig å beskrive været og føret for en hel uke av gangen. Forholdene endrer seg omtrent fra time til time, noe uke 42 har vært et godt eksempel på. Uken startet med sesongens første ordentlige snøfall der snøen ble liggende over natten og litt utover dagen på tirsdag før regnet vasket det vekk. Torsdag daler det på nytt hvite bomullsdotter ned fra himmelen og det er jo lov å håpe at det blir liggende inn mot helgen.

I området rundt fjellstuen holder temperaturene seg rundt frysepunktet. Snøen har lagt seg på toppene, mens på 1000 meters høyde er det litt variert om nedbøren kommer i form av sludd eller snø. 

Fremdeles fotturer som gjelder

Selv om snøen så vidt har begynt å dekke både fjell og vidder er det fremdeles fjellsko og fotturer som gjelder. Det er fine forhold til å ferdes i fjellet til fots ennå, men man må forvente å vasse i litt deilig pudder på de aller høyeste toppene. 

Og ja, vi lover å gi beskjed så fort det er skiføre til fjells!

OBS! Bruen mellom Haukeliseter og Hellevassbu er tatt inn for sesongen.

Ja, det er vinterdekk som gjelder nå

Vi får ofte telefoner og meldinger fra bilister som skal kjøre over Haukelifjell og lurer på om de må bytte til vinterdekk. Svaret på det er ja! De siste dagene har vært preget av snø, temperaturer rundt frysepunktet og mye vind. Det er lite som tyder på at sommerværet kommer tilbake med det første, så fra nå av er det vinterdekk som gjelder. 

Statens Vegvesen melder om at kjøretøy uten vinterdekk ikke kommer med i kolonnen på omkjøringsveiene over Dyrskar (vest for Haukeliseter) og Vågslid (øst for Haukeliseter). For oppdatert informasjon om trafikk og kjøreforhold finner du på Statens Vegvesen sine sider

Typisk senhøstvær på fjellet
Typisk senhøstvær på fjellet Foto: Monika Szaynok

Ukens turtips

Nupsredet 

Turen til Nupsredet er en forholdsvis lettgått og tilgjengelig fottur på 10 kilometer tur/retur Nupshallene (5 minutters kjøretur fra Haukeliseter fjellstue). Turen passer også for større barn som er vant til å ferdes i fjellet!

Fra parkeringsplassen ved Nupshallene følger du merket sommerrute mot Middalsbu. Turen fortsetter innover Nupsdalen, der du vil ha Store Nup på din høyre hånd og Verjesteinsuten ved din venstre side.

Ønsker du en lengre tur er Nupsredet et ypperlig utgangspunkt for å gå til toppen av Verjesteinsnuten eller Store Nup.

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Regnbuen skinte over Haukeliseter tidligere denne uken
Regnbuen skinte over Haukeliseter tidligere denne uken Foto: Monika Szaynok

Skrevet av Marthe Trondsen 21. oktober 2021