Uke 22: Haukeliseter

Blå himmel, hvite topper og snart grønt gress - sommeren på fjellet er noe for seg selv
Blå himmel, hvite topper og snart grønt gress - sommeren på fjellet er noe for seg selv Foto: Marthe Trondsen

Sommeren har meldt sin ankomst! Vi nyter behagelige temperaturer, tester badevannet og venter på at snøen skal smelte på stiene innover i fjellet.

Ukens føremelding

Før helgen meldte sommeren sin ankomst - og det for ramme alvor. Den siste uken har vi gledet oss over skyfri himmel og temperaturer opp mot 20 varmegrader. De aller sprekeste har testet badevannet, og is-disken har vi måttet etterfylle opptil flere ganger. 

Den plutselige sommertemperaturen har satt fart på snøsmelting, og i år går det fort - bare se på bilde fra webkamera nedenfor. Det er bare en uke mellom bildene, men forskjellen er ganske stor! 

Områdene rundt fjellstuen er så og si snøfrie, isen på Ståvatn er nesten helt borte og gresset blir grønnere for hver time som går. Det er mulig å gå korte fotturer i område rundt fjellstuen (f.eks. opp "P-bakken", stien mot demningen og turer nærmere Vågslidtunellen), men de merkede sommerstiene og toppene må nok ha noen uker til før de er gangbare. Vil du på tur nå kan et alternativ være å ha med seg truger. 

Det er fremdeles snø igjen i fjellet, spesielt over 1200 m.o.h. og på nordsider. Det meldes om at det fremdeles er muligheter for å gå på ski inn mot Middyr og i retning Sandfloeggi. Vær likevel obs på at det finnes partier uten snø i terrenget, at det er stor fare for å tråkke igjennom og at elver og bekker har åpnet seg. Isen som måtte ligge igjen på vannene anses ikke lenger som trygg å ferdes over.

20. mai 2021
20. mai 2021
27. mai 2021
27. mai 2021
3. juni 2021
3. juni 2021
Badesesongen er i full gang på høyfjellet
Badesesongen er i full gang på høyfjellet Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Det er vanskelig å komme med noen virkelig gode turtips på denne tiden av sesongen, men turen til Hemondshola er snøfri - og er dessuten en spennende opplevelse for både stor og små.

Hermondshola er en hule som strekker seg 10 - 20 meter innover i fjellet.  Hulen er lett tilgjengelig med utgangspunkt fra Haukeliseter, og ligger i fjellet ovenfor Vågslidtunnelen, omtrent 5 kilometer fra fjellstuen. Turen opp til hulen går på god sti og delvis steinur, og er omtrent 2 kilometer lang. Inngangen til hula er markert med en varde. Husk hodelykt!

Les mer om turen til Hemondshola her​​​​​​​

For de virkelige ivrige skiløperne finnes det fremdeles snø igjen i høyden og muligheter for sommerski
For de virkelige ivrige skiløperne finnes det fremdeles snø igjen i høyden og muligheter for sommerski Foto: Børge Hansen
Marthe Trondsen
Marthe Trondsen Foto: Fjellvannet holder en badetemperatur på omtrent 2 grader. Frister det?

Skrevet av Marthe Trondsen 3. juni 2021