Uke 20: Haukeliseter

Det krever litt ekstra innsats for å finne gode skiforhold nå. Skiene må muligens bæres et stykke og ruta må legges utenom vann. Belønningen får du i form av å kunne ta en formiddagslur i lyngen og kjenne solstrålene som varmer.
Det krever litt ekstra innsats for å finne gode skiforhold nå. Skiene må muligens bæres et stykke og ruta må legges utenom vann. Belønningen får du i form av å kunne ta en formiddagslur i lyngen og kjenne solstrålene som varmer. Foto: Marthe Trondsen

Det er fremdeles ski som gjelder fremfor fjellstøveler. På denne tiden av året er det skummelt å komme med lovord om magisk skiføre, men det som er helt sikkert er at det fremdeles er muligheter for noen flotte dager utendørs. 

Ukens føremelding

Først må vi rette en stor takk til værgudene for et atskillig bedre vær på nasjonaldagen enn først meldt. Det som lå an til å bli en 17.mai-feiring i regn og sørpe, ble en praktfull dag med oppholdsvær, delvis blå himmel og behagelig temperatur. 

Inn mot pinsehelgen meldes det nok en gang om regn og overskyet vær, men basert på prognoser fra de siste ukene blir været på Haukeliseter stort sett litt bedre enn hva værmeldingen skal ha det til. 

Fremdeles ski som gjelder

Vi nærmer oss mellomperioden mellom ski -og fottursesong. Enn så lenge er det fremdeles ski som gjelder. 

Selv om det er betydelig mindre snø i fjellet i år, sammenlignet med i fjor, er det enda for tidlig å fyre av startskuddet for fottursesongen. Med plussgrader stort sett hele døgnet kan man nesten se snøen smelte fra time til time, men det er enda såpass med snø i fjellet at det er noen uker igjen før stiene er gangbare. 

På denne tiden av året er det skummelt å komme med lovord om magisk skiføre, men det som er helt sikkert er at det fremdeles er muligheter for noen flotte skiturer. Det er svært varierende med snø og forholdene forandrer seg hyppig. En kan som regel forvente større snøsmelting i sørvendte sider og bedre snøforhold i nordsider. 

Anbefalt å legge ruten om vann 

Isen på vannene er nå usikker. På Ståvatn kan vi melde om flere åpne roker og is som har begynt å løsne fra land. Det er dessuten mye overvann. Vi anbefaler derfor å legge ruten om vann og gjerne følge sommerløyper. Vær også obs på bekker og elver som har begynt å åpne seg. 

Moderat skredfare

Skredfaren er moderat. Varsom melder om fare for våte løssnøskred i bratte hellinger. Det kan også gå store naturlig utløste, våte flakskred, særlig i nordvendte heng. Hold avstand til skavler og glidesprekker. 

20. mai 2021
20. mai 2021
20. mai 2020
20. mai 2020

Følg med på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen​​​​​​​ og webkamera på Haukeliseter. 

Bilder fra webkamera viser at det var betydelig mer snø i fjellet i fjor sammenlignet med i år. I fjor måtte vi vente til langt ut i juli før stiene var gangbare, men i år forventer vi en tidligere start for fottursesongen. 

Skisesongen er ikke over helt enda. Her fra Stavsnuten 19. mai.
Skisesongen er ikke over helt enda. Her fra Stavsnuten 19. mai. Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips:

Vesle Nup

På ski til Vesle Nup er en av klassikerne med Haukeliseter som utgangspunkt. På grunn av snøsmelting i sørsider bør man starte til fots opp "P-bakken" bak Haukeliseter fjellstue. Fra toppen av "P-bakken" er det nok snø til å fortsette turen mot Vesle Nup som ligger 1510 m.o.h. og er lett gjenkjennelig med sin karakteristiske, spisse topp som rager over høyfjellsplatået helt sør på Hardangervidda.

Sveigen 

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

Spesielt nordsiden av Sveigen er fremdeles snørik. Vær obs på skavler og overheng med rasfare mot toppen. Vurder om det er fornuftig å snu før de bratteste hengene mot toppen. 

Stavsnuten

På sørsiden av Stavsnuten er det fremdeles en god del snø. Vær obs på at elven har åpnet seg og at store masser med snø har rast inn mot elven. Hold derfor god høyde bort fra elven inn Holebudalen. 

Nordsiden av Stavsnuten er en av de stedene hvor det ligger snø lengst. Alternativ anmarsj er via Dyrskar på øst-siden av Haukelitunnelen. Dette byr på noe lang innmarsj, med trolig også de beste snøforholdene på denne tiden av året.

Dyrskarsnuten

Dyrskarsnuten byr også på gode snøforhold. Fra Dyrskar ved øst-enden av Haukelitunnelen er det også fine muligheter for fjellskitur inn Middyr. 


Stavsnuten 19. mai
Stavsnuten 19. mai Foto: Marthe Trondsen

Skrevet av Marthe Trondsen 20. mai 2021