Uke 19: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Plussgrader og nedbør i form av regn har satt fart på snøsmeltingen
Plussgrader og nedbør i form av regn har satt fart på snøsmeltingen

Denne helgen ser ut til å bli preget av plussgrader, regn og dårlig sikt. Skal du på ski anbefaler vi de brattere alternativene. Under 30 grader vil føret oppleves som "sugeføre". Selv om det "ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær", er det innimellom helt greit å holde seg innendørs også. Det er nemlig fult mulig å kose seg innendørs på Haukeliseter fjellstue. 

Ukens føremelding

Det nærmer seg "el grad finale" for årets skisesong. Det er fremdeles snø igjen i fjellet og muligheter for en aller siste skitur, men plussgrader og nedbør i form av regn har satt fart på snøsmeltingen. Snøen oppleves som våt og tung, og skildres med betegnelser som "gjennomslagsføre" og "sugeføre". 

Gjennom helgen og inn mot nasjonaldagen melder YR om plussgrader opp mot 10 varme, regn og overskyet vær med fare for tåke og dårlig sikt. Vi håper at værgudene er på vår side og byr på noen timer med opphold slik at vi kan gjennomføre 17. mai-toget på nasjonaldagen. Les mer om 17. mai-feiring på Haukeliseter her. 

På vannene er det fremdeles liten fare for å gå igjennom, men det må forventes mye overvann. 

Moderat skredfare

Skredfaren er moderat. Varsom melder om at våte løssnøskred kan løses ut naturlig eller av skiløpere. Våte flakskred i vedvarende svake lag kan ikke utelukkes. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Følg med på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen​​​​​​​ og webkamera på Haukeliseter. 

Bilder fra webkamera viser at det er betydelig mindre snø i fjellet i år sammenlignet med fjoråret. I fjor måtte vi godt ut i juli før stiene var gangbare, men i år forventer vi en tidligere start for fottursesongen.

14. mai 2021
14. mai 2021
14. mai 2020
14. mai 2020
Isen på vannene er fremdeles betegnet som liten fare for å gå igjennom, men det må forventes store mengder overvann
Isen på vannene er fremdeles betegnet som liten fare for å gå igjennom, men det må forventes store mengder overvann
Vi får ofte spørsmål om vei og kjøreforhold over fjellet. De siste ukene har det stort sett vært fine kjøreforhold og bar vei, men det vanskelig å komme med spådommer om fremtiden.  Oppdateringer om vei og kjøreforhold kan du finne på hjemmesiden til Vegvesenet.
Vi får ofte spørsmål om vei og kjøreforhold over fjellet. De siste ukene har det stort sett vært fine kjøreforhold og bar vei, men det vanskelig å komme med spådommer om fremtiden. Oppdateringer om vei og kjøreforhold kan du finne på hjemmesiden til Vegvesenet.

Ukens turtips

Skal du på ski nå anbefaler vi de litt brattere alternativene. Under 30 grader vil føret oppleves som "sugeføre", så her anbefales det å utfordre de brattere partiene for å få fart på skiene. 

Topptur på ski til Verjesteinsnuten

Verjesteinsnuten er en godbit for deg som er dyktig på ski og liker bratte utfordringer. For mange vil turen opp unnarennet på Verjesteinsnuten være utfordrende nok i seg selv, men for de aller ivrigste er det mulig å fortsette opp Verjesteinrenna til toppen. 

Topptur på ski til Sveigen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

Topptur på ski til Stavsnuten 

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring

Innekos

Denne helgen ser ut til å bli preget av plussgrader, regn og dårlig sikt. Selv om det "ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær", er det innimellom helt greit å holde seg innendørs også. Det er nemlig fult mulig å kose seg innendørs på Haukeliseter fjellstue: 

  • Les en god bok - vi har flere bøker du kan låne; både historiebøker, biografier fra kjente friluftslivprofiler, faktabøker om fjell og vidder, og mye mer. 
  • Nyte bakst fra Bakeri Nansen - hver morgen står bakeren vår opp grytidlig for å bake ferske kanel, vanilje -og marsipanboller. Hva er vel bedre enn å sitte foran peisen med gjærbakst, en varm kopp kaffe og se på ruskeværet ute?
  • Studer et kart og planlegg neste tur - vi har flere kart rundt om på fjellstuen du kan studere, eller du kan kjøpe et i fjellbutikken vår. Hvor går neste tur?
  • Spill et spill - vi har flere brettspill til utlån, både barnevennlige og for de mer konkurranselystne
  • Besøk fjellbutikken vår - trenger du nytt turutsyr? Ta en titt innom fjellbutikken vår da vel. Vi selger også en del reperasjon -og vedlikeholdsutstyr så du kan bruke dagene innendørs til å pleie det utstyret du allerede har. 
  • Spill radiobingo - hos oss kan du kjøpe bingoblokker til Fjorden BingoRadiobingo skjer hver onsdag med sending fra klokken 19.00 og trekning klokken 20.00. 


Langhelgen er så lang preget av tåke og regnvær
Langhelgen er så lang preget av tåke og regnvær

Skrevet av Marthe Trondsen 14. mai 2021