Uke 18: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Nå gjelder det å nyte de få ukene som er igjen av ski -og vintersesongen for denne gang.
Nå gjelder det å nyte de få ukene som er igjen av ski -og vintersesongen for denne gang. Foto: Cecilie Eilertsen

Vi er godt i gang med årets siste vårmåned. I lavlandet ryktes det om vårstemning med bar asfalt, hvitveis og stigende badetemperaturer. På høyfjellet tviholder vi fremdeles på minusgradene og praktfulle skiforhold. Nå gjelder det å nyte de få ukene som er igjen av ski -og vintersesongen for denne gang.

Ukens føremelding

Det skal mye til for å overgå de to foregående helgene hva gjelder vær, føre og vårfølelse. Kommende helg ser likevel lovende ut - hvert fall ut lørdag. Torsdag, fredag og lørdag denne uken frister værmeldingen med sol, lite vind og lettgått skiføre. 

Søndag ser det ut som vi får et væromslag med stigende temperatur i kombinasjon med nedbør. Det er å forvente at dette vil gjøre sitt med skiføre, og dessuten sette fart på snøsmeltingen. 

Enn så lenge nyter vi at gradestokken viser ned mot minus 10 om nettene, noe som gjør at snøen fryser på og det blir lett skare/gjennomslagsskare på kvelden og tidlig om morgenen. På dagtid ligger temperaturene jevnt på et par plussgrader og tiner opp det øverste laget i løpet av dagen. Skiføret er oppleves som lettgått. 

Liten fare for å gå igjennom isen

Vinteren 2021/2022 har vært kaldere enn normalt med flere kulderekorder tidlig i sesongen. Kulden har ført til at isen på vannene er spesielt tykk og dermed fremdeles farebar. På Ståvatn ble det for en drøy uke siden målt 92 cm is (hvorav 83 cm var fast is) og det betegnes som liten fare for å gå igjennom.

Liten skredfare 

Når det gjelder skredfaren er det generelt stabile forhold. Vær varsom i solvendt brattheng og der det er fokksnøansamlinger i høyden. 

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

På høyfjellet tviholder vi fremdeles på minusgradene og praktfulle skiforhold. N
På høyfjellet tviholder vi fremdeles på minusgradene og praktfulle skiforhold. N Foto: Cecilie Eilertsen
Visste du at du kan følge med på været på Haukeliseter via webkamera?
Visste du at du kan følge med på været på Haukeliseter via webkamera?

Ukens turtips

Vesle Nup

Topptur på ski til Vesle Nup er en av klassikerne med Haukeliseter som utgangspunkt. Dette er en perfekt tur for deg som er fersk med toppturer og ønsker en rolig start, men det er også en fin tur for deg som foretrekker topptur på fjellski. Selve toppen ligger på 1510 m.o.h. og er lett gjenkjennelig med sin karakteristiske, spisse topp som rager over høyfjellsplatået helt sør på Hardangervidda.

Se kart og mer info på UT.no

Kjelatind

Fra Haukeliseter ser denne turen kanskje lang og slak ut, men har du gått til toppen av Kjelatind en gang blir det ikke den siste. Utsikten sørover fra toppen er ubeskrivelig og nedkjøringen langs den brede fjellsiden inviterer til uforglemmelig «crusing».

Se kart og mer info på UT.no​​​​​​​

Foto: Monika Szaynok
Vårsmeltingen er i full gang
Vårsmeltingen er i full gang Foto: Cecilie Eilertsen