Uke 17: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Et sikkert vårtegn - de røde "T"-ene som titter frem etter en lang vinter under snøen (her med Store Nup i bakgrunnen)
Et sikkert vårtegn - de røde "T"-ene som titter frem etter en lang vinter under snøen (her med Store Nup i bakgrunnen) Foto: Marthe Trondsen

Lyngen som har ligget begravd under snøen i månedsvis kommer sakte, men sikkert, til syne. Bekkene har begynt å sprekke opp. Det er lyst til langt på kveld. Solen varer godt på dagtid, men ull og dun er fremdeles et must om kvelden. Det lukter en blanding av solkrem, våte feller og gammel snø. Ute i terrenget er skigåere med oppbrettete ermer og solbrille-skille. Det er mye som tyder på at det er vår i fjellet!

Ukens turtips er skitur til Nupsredet. Dette er en tur som kan både forkortes og forlenges slik at turmålet er tilgjengelig for de fleste. 

Ukens føremelding

Det er fortsatt godt med snø i fjellet og vi forventer flere uker igjen med skiføre. Våren begynner dog å sette sitt preg på forholdene; bakkene begynner å sprekke opp, det blir flere og flere snøfrie flekker i terrenget og skiføret forandrer seg fra time til time ettersom sola får stått på. 

Føret er som regel best i sørvendte sider, hardt i nordvendte sider og delvis fokksnø/gjennomslagsføre i østvendte sider. Det er fremdeles kaldt om nettene som gjør at føret oppleves hardt tidlig på dagen, men bedres utover formiddagen. 

Uke 17 har så langt bydd på mye finvær, noe som ser ut til å holde gjennom helgen og inn i mai-måned. Yr.no melder om strålende sol, blå himmel og 2-3 plussgrader de neste dagene. 

De fleste vann er fremdeles trygge å ferdes over, men man må forvente hardt føre og overvann enkelte steder. 

Når det gjelder skredfaren er det generelt stabile forhold, men vær likevel varsom i bratt solvendte sider.

Kvistede løyper

Fra Haukeliseter er UlevåløypenKjelaløypen og vinterruta inn til Holmavatn kvistet tidligere i vinter. Vedlikehold av kvistede løyper er avsluttet for sesongen. Det vil si at når mildværet kommer så vil kvistene etter hvert falle. 

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

Vinter blir til vår
Vinter blir til vår Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Skitur til Nupsredet

Turen til Nupsredet (1326 m.o.h.) er en forholdvis lettgått og tilgjengelig tur som egner seg best på fjellski. Turen starter ved Midtvollen, mellom Ulevå og Haukelitunnelen. Turen går innover Nupsdalen med Store Nup på høyre hånd og Verjesteinsnuten ved din vestre side. Det er jevn stiging mot utsiktspunktet som ligger 1326 meter over havet og er markert med en tydelig varde. 

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Veien tilbake er den samme. Ønsker du en lengre tur har du flere muligheter: 

A: Turen kan forlenges med ca. 5 kilometer (èn vei) ved å starte fra Haukeliseter fjellstue. Turen starter da med å følge Ståvatn i vestlig retning mot Ulevå. Ved Ulevå krysser man hovedveien og fortsetter vestover omtrent 1 kilometer til man kommer til Midtvollen.

B: Fra Nupsredet kan du fortsette nordover mot Sandfloeggi - Hardangerviddas høyeste topp (1721 m.o.h.). Dette er en drøy tur som krever godt vær, godt føre, brukbar form og kunnskap om kart, kompass og høyfjell. 

C: Fortsette nord-østover mot Nupsfonn - Norges sørligste isbree. Fra Nupsredet er det mulig å gå nord-østover mot breen og tilbake, eller rundttur rundt breemassivet og gå tilbake til Ulevå via østsiden av Store Nup og Trolltjønn.

D: Det også mulig å nå toppen av Verjesteinsnuten eller Store Nup fra Nupsredet. Dette krever ytterligere 300 høydemetere, og forutsetter at man er komfortabel med nedkjøring på fjellski. 

Ukens turtips er skitur til Nupsredet
Ukens turtips er skitur til Nupsredet Foto: Marthe Trondsen

For deg som trives best med toppturski

De beste skiforholdene denne helgen finner du trolig i sørvendte sider: 

Topptur på ski til Verjesteinsnuten

Verjesteinsnuten er en godbit for deg som er dyktig på ski og liker bratte utfordringer. For mange vil turen opp unnarennet på Verjesteinsnuten være utfordrende nok i seg selv, men for de aller ivrigste er det mulig å fortsette opp Verjesteinrenna til toppen. 

Topptur på ski til Sveigen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

Topptur på ski til Stavsnuten 

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring

For deg som ligger bratt skikjøring finner du trolig de beste snøforholdene i sørvendte sider denne helgen
For deg som ligger bratt skikjøring finner du trolig de beste snøforholdene i sørvendte sider denne helgen Foto: Vegard Wahl

Skrevet av Marthe Trondsen 30. april 2021