Uke 16: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Foto: Marthe Trondsen

Finværet fortsetter tross en noe kjørlig, nordvestlig vind som herjer over fjellet midtukes. Vinden ser derimot ut til å avta inn mot helgen, og det ser nok en gang ut til å bli en fortryllende vårhelg i fjellheimen. Føret er hardt, og noe forblåst, men dersom sola får stå på noen timer på formiddagen vil det nok mykne opp en del.

Ukens turtips er en godbit for deg som er dyktig på ski og liker bratte utfordringer, nemlig topptur til Verjesteinsnuten. Dette er en lett gjenkjennelig topp på grunn av den karakteristiske radiosenderen på toppen. 

Ukens føremelding

Forrige uke ble avsluttet med varmerekord (varmeste snittemperatur i 2021 med 10,6 grader på dagtid). Finværet fortsatte inn i starten av uke 16, før vi tirsdag ettermiddag fikk et værskifte med økt vind fra nordvest og betydelig lavere følt temperatur. 

Vinden ser derimot ut til å avta inn mot helgen, og det ser nok en gang ut til å bli en fortryllende vårhelg i fjellheimen. Føret er hardt, og noe forblåst, men dersom sola får stå på noen timer på formiddagen vil det nok mykne opp en del, spesielt på sørsider. 

De fleste vann er fremdeles trygge å ferdes over, men man må forvente hardt/isete føre. 

Det er flere bare flekker i terrenget som er perfekte som teltplass eller lunsjpause. Nyt at dagene er lange og lyse, husk solfaktor og hold avstand til andre både på tur og på besøk på fjellstuen. 

Når det gjelder skredfaren er det generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finnes myke fokksnøflak som kan være lette å påvirke.

Kvistede løyper

Fra Haukeliseter er UlevåløypenKjelaløypen og vinterruta inn til Holmavatn kvistet tidligere i vinter. Enkelte kvister kan ha "druknet" som følge av overvann-utfordringer de foregående ukene. Vedlikehold av kvistede løyper er avsluttet for sesongen.  

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Verjesteinsnuten

Ukens turtips er en godbit for deg som er dyktig på ski og liker bratte utfordringer.

For mange vil turen opp unnarennet på Verjesteinsnuten være utfordrende nok i seg selv, men for de aller ivrigste er det mulig å fortsette opp Verjesteinrenna til toppen. Verjestein ligger sørvendt og det forventes gode forhold her de kommende dagene. 

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Andre turtips:

Topptur på ski til Stavsnuten 

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring

Topptur på ski til Vesle Nup

Topptur på ski til Vesle Nup er en av klassikerne med Haukeliseter som utgangspunkt. Dette er en perfekt tur for deg som er fersk med toppturer og ønsker en rolig start, men det er også en fin tur for deg som foretrekker topptur på fjellski. 

Topptur på ski til Sveigen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

Skitur til Vassdalseggi

Turen til Rogaland høyeste topp, Vassdaleggi, bør stå på "bucket-listen" til enhver fjellski-entusiast. Dette er en drøy tur på 22 kilometer tur/retur Haukeliseter, og en bør regne med å bruke mellom 7 og 9 timer.


Radiomasten på toppen av Verjesteinsnuten
Radiomasten på toppen av Verjesteinsnuten Foto: Håkon Aarthun

God tur!

Skrevet av Marthe Trondsen 22. april 2021