Uke 15: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Det ligger an til å bli en helg med t-skjorteføre og brille-skille-garanti
Det ligger an til å bli en helg med t-skjorteføre og brille-skille-garanti Foto: Marthe Trondsen

Med helgens usedvanlig positive værmelding er det ingen tvil om at vi har en bra helg i vente!

Ukens turtips er en vårski-klassiker av de sjeldne. Turen til Rogalands høyeste topp, Vassdalseggi, bør stå på "bucket-listen" til enhver fjellskientusiast. Dette er en drøy tur som belønner deg med en spektakulær utsikt på toppen.

Denne helgen er også siste mulighet for å gå årets virtuelle utgave av Haukelirennet. Løypetrassen strekker seg forbi Haukeliseter fjellstue, som byr på kaffe og bolle til spesialpris til alle deltagere. Rennarrangøren melder om prima føre og nypreparerte løyper. 

Ukens føremelding

Finværet har gradvis bygget seg opp utover uken, og inn mot helgen ligger det an til å bli spektakulært!  Yr melder om netter med minusgrader ned mot 10 kalde, varmegrader på dagtid, skyfri himmel og full sol. Har du pakket bort skiene for sesongen er det bare å finne de frem igjen. Denne helgen byr på t-skjorteføre og brille-skille-garanti (husk solfaktor!). 

Føret er svært variert. Deler av terrenget kan karakteriseres som skareføre og oppleves som hardt, spesielt i nord- og vestvendt terreng. I øst -og sørsider vil solen gjøre sitt og her vil snøen føles mykere med fare for kladde-føre.  Stek vind fra forrige snøfall gir periodevis fokksnø, spesielt på toppene. Overvannet som preget forrige ukes føre har fryst og er ikke lenger et problem. Den beste snøen finner du i solsidene.

Kvistede løyper

Fra Haukeliseter er Ulevåløypen, Kjelaløypen og vinterruta inn til Holmavatn kvistet tidligere i vinter. Enkelte kvister kan ha "druknet" som følge av overvann-utfordringer de foregående ukene. Vedlikehold av kvistede løyper er avsluttet for sesongen.  

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 


Skareføre i nord- og vestvendt terreng
Skareføre i nord- og vestvendt terreng Foto: Marthe Trondsen
Sterk vind fra forrige snøfall gjør at det er en del fokksnø på toppene
Sterk vind fra forrige snøfall gjør at det er en del fokksnø på toppene Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Skitur til Vassdalseggi

Ukens første turtips er en vårski-klassiker av de sjeldne. Turen til Rogaland høyeste topp, Vassdaleggi, bør stå på "bucket-listen" til enhver fjellski-entusiast. Dette er en drøy tur på 22 kilometer tur/retur Haukeliseter, og en bør regne med å bruke mellom 7 og 9 timer.

Turen kan også gjennomføres på topptur-ski, men dette er ikke turen man går for å få den beste nedkjøring (da finnes det gode alternativer på andre topper i nærheten). Derimot er dette turen man går for å få den beste utsikten. På en god dag kan man se kjente landemerker som Gaustatoppen, Hallingskarvet, Hårteigen, Folgefonna, Snønuten og Bykleheiene fra toppen. 

Føret fra Haukeliseter til Vassdalseggi er svært variert, med myk vårsnø enkelte steder, og fokksnø og skare i nordvendte sider. Spesielt deler av nedkjøringen kan oppleves som utfordrende på fjellski på grunn av skareføre. Turen til Vassdalseggi stiller derfor krav til brukbare skiferdigheter. 

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Haukelirennet 

Haukeliseter fjellstue er stolt sponsor av Haukelirennet 2021. Årets renn er av den virtuelle varianten som vil si at du kan gå når du vil og hvor du vil innen søndag 18. april. Dette er altså siste rennhelg - og med knallvær og prima langrennsføre er det ingen grunn til å sitte hjemme. Du kan velge mellom distansene 12 km, 18 km og 32 km.

Løypetraseen går forbi Haukeliseter, noe vil si at fjellstuen er et perfekt utgangspunkt for både start og en velfortjent pause. Denne helgen tilbyr vi kaffe og bolle til 50 kroner for alle som kan fremvise deltagerbevis i årets Haukelirenn. 

Rennarrangøren melder om nypreparerte "trikkeskinner" og upåklagelig føre inn mot siste rennhelg. 

Se løypekart og meld deg på her

God tur!

Skrevet av Marthe Trondsen 16. april 2021