Uke 13: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Nå er det bare å finne frem skia og komme seg ut på tur
Nå er det bare å finne frem skia og komme seg ut på tur Foto: Marthe Trondsen

Første halvdel av påsken kan oppsummeres slik; vindfullt, vått og dårlig sikt.

Værmeldingen er heldigvis litt mer optimistisk inn mot selve påskehelgen og lokker med skikkelig påskevær. Nå er det bare å smøre skia, pakke Solo, appelsin og Kvikk Lunsj, og legge ut på tur. 

Mye regn i påskens første halvdel har ført til store mengder overvann. Denne uken har vi derfor fylt påskeegget med turer som ikke krever at du må krysse vann.

Ukens føremelding

Vi er halvveis inne i påskehøytiden og skulle så gjerne rapportert om yrende liv i skisporet, påskeslush og påminnelser om å huske solfaktor - men slik har det dessverre ikke vært. Denne uken er det lite som har minnet oss om at det faktisk er påske. Uken kan oppsummeres slik; vindfullt, vått og dårlig sikt. Onsdag denne uken ble det registrert mest nedbør per døgn så langt i 2021 med 25,6 mm. Alt regnet har ført til at snøen kan oppleves som råtten, og på vannene har det dannet seg stor mengder med overvann.

Heldigvis er værmeldingen litt mer optimistisk inn mot selve påskehelgen, og lokker med sol og minusgrader. Det forventes hardt føre, åpne bekker, men mulighet for slush utover dagen dersom sola får gjøre jobben sin. Overvannet trenger nok noen dager til før det fryser, og det anbefales derfor å legge skituren utenom vann. 

Vi vet at det går rykter i lavlandet om at det ikke er snø igjen på fjellet - det stemmer ikke. Det er mindre snø enn vanlig, men det er fremdeles nok snø for en skitur inntil 700 m.o.h. 

Moderat skredfare

Skredfaren er nå moderat. Vær varsom i høyfjellet, det finnes det vedvarende svake lag i snødekket. Våte løssnøskred kan løsne der sola tar eller der snøen blir vannmettet. Les snøskredvarslene på Varsom og sett deg inn i snøforholdene der du skal på tur.

Kvistede løyper

Fra Haukeliseter er Ulevåløypen og Kjelaløypen kvistet. I tilegg er vinterruta til Holmavatn i sør, og Hellevassbu i nord kvistet. Se det offisielle kvistekartet til DNT her.

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

Mye regn i påskens første halvdel har ført til store mengder overvann
Mye regn i påskens første halvdel har ført til store mengder overvann Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Mye regn i påskens første halvdel har ført til store mengder overvann. Denne uken har vi derfor fylt påskeegget med turer som ikke krever at du må krysse vann:

Topptur på ski opp "P-bakken" bak Haukeliseter fjellstue

Kort tur opp bakken bak Haukeliseter fjellstue. P-bakken er en perfekt for deg som vil lufte deg en tur etter sen ankomst, deg som vil trene litt, har en tung søndag eller ønsker en ekstra tur. P-bakken har delt ut mye glede opp igjennom årene.

Topptur på ski til Stavsnuten 

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring

Ulevåløypen på ski (kvistet løype)

Ulevåløypen er en praktfull rundtur på 11,2 kilometer med start og stopp på Haukeliseter. Turen går for det meste på viddeplatået nord for fjellstuen. (Løypa går periodevis over vann, men det er mulig å gå omveier utenom) 

Topptur på ski til Vesle Nup

Topptur på ski til Vesle Nup er en av klassikerne med Haukeliseter som utgangspunkt. Dette er en perfekt tur for deg som er fersk med toppturer og ønsker en rolig start, men det er også en fin tur for deg som foretrekker topptur på fjellski. 

Topptur på ski til Sveigen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

God tur og god påske!

Forholdene på Stavsnuten skjærtorsdag
Forholdene på Stavsnuten skjærtorsdag Foto: Henny Tanberg
Forholdene på Stavsnuten skjærtorsdag
Forholdene på Stavsnuten skjærtorsdag Foto: Henny Tanberg

Skrevet av Marthe Trondsen 1. april 2021