Uke 12: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Foto: Marthe Trondsen

Påsken står for tur, og vi skulle så gjerne sett frem til en høytid med yrende liv på seteren kombinert med et fortryllende påskevær, solfaktor, Kvikk Lunsj og et herlig kaos slik påsken skal være på en turisthytte. Sånn blir det dessverre ikke i år (heller). 

På grunn av smittesituasjonen i Norge har vi dessverre tatt beslutningen om å stenge fjellstuen for alle andre enn allerede inn-bookede gjester. Daggjester og gjennomreisende kan selvfølgelig benytte seg av de fantastiske turmulighetene i området, i tillegg til vårt take away-tilbud fra Bakeri Nansen og fjellmenyen.

Første del av påsken ser dog ut til å bli noe grå og vindfull - kanskje en liten trøst for de som ikke har mulighet til å tilbringe påsken på fjellet i år.

Ukens turtips er som et påskeegg, fylt med lange og korte, bratte og slake turer. Her finner du mange tips til årets påsketur(er). 

Se også: Slik blir påsken på Haukeliseter

Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Vi lader opp til påskeuken med et tynt lag med nysnø. Milde temperaturer på dagtid gjør at det smelter i terrenget for hver dag som går, og hvert gram med påfyll er derfor svært velkommen etter en ellers snøfattig vinter. Fortvil ikke - det er fremdeles såpass med snø at det er gode muligheter for fine påsketurer. 

Uken ellers har vært preget av en del vind, noe som ser ut til å vedvare gjennom helgen til stor glede for ivrige kitere.

Første del av påsken ser ut til å bli noe grå og vindfull - kanskje en sår trøst for deg som ikke har anledning til å tilbringe påsken på fjellet i år. Av erfaring vet vi at været på fjellet kan snu fort, og at ikke værmeldingen flere dager frem i tid ofte er noe upresis. Vi ber til påskeharen om solskinnsdager med påskeslush og behov for solfaktor den neste uken. 

Kvistede løyper

Vi får mange spørsmål vedrørende kvisting av løyper inn mot påsken. Fra Haukeliseter er allerede Ulevåløypen, Kjelaløypen og vinterruta inn til Holmavatn kvistet. Før påske kvistes også løypa mellom Haukeliseter og Hellevassbu. Se det offisielle kvistekartet til DNT her.

Hold deg oppdatert på været på Haukeliseter

Følg med på været via værstasjonen og webkamera på Haukeliseter. 

Slik ser det ut på fjellet torsdag 25. mars
Slik ser det ut på fjellet torsdag 25. mars Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Denne uken har vi fylt påskeegget med våre aller beste turtips:

Topptur på ski opp "P-bakken" bak Haukeliseter fjellstue

Kort tur opp bakken bak Haukeliseter fjellstue. P-bakken er en perfekt for deg som vil lufte deg en tur etter sen ankomst, deg som vil trene litt, har en tung søndag eller ønsker en ekstra tur. P-bakken har delt ut mye glede opp igjennom årene.

Topptur på ski til Stavsnuten 

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring

Topptur på ski til Kjelatind

Fra Haukeliseter ser denne turen kanskje lang og slak ut, men har du gått til toppen av Kjelatind en gang blir det ikke den siste. Utsikten sørover fra toppen er ubeskrivelig og nedkjøringen langs den brede fjellsiden inviterer til uforglemmelig «crusing».

Kjelaløypa på ski (kvistet løype)

Kjelaløypen på ski er en favoritt blant gjester og lokale på Haukelifjell. Dette er en lettgått rundtur på 9,2 kilometer i vakkert høyfjellsterreng, med start og stopp på Haukeliseter fjellstue. 

Ulevåløypen på ski (kvistet løype)

Ulevåløypen er en praktfull rundtur på 11,2 kilometer med start og stopp på Haukeliseter. Turen går for det meste på viddeplatået nord for fjellstuen.

Topptur på ski til Vesle Nup

Topptur på ski til Vesle Nup er en av klassikerne med Haukeliseter som utgangspunkt. Dette er en perfekt tur for deg som er fersk med toppturer og ønsker en rolig start, men det er også en fin tur for deg som foretrekker topptur på fjellski. 

Topptur på ski til Kista

Navnet «Kista» blir ofte brukt som en fellesbetegnelse for å beskrive den brede fjellsiden du ser fra stuevinduet på Haukeliseter fjellstue. Kistemassivet ligger sørvest for fjellstuen, på andre siden av Ståvatn, og har to toppunkt som utpeker seg.

Topptur på ski til Sveigen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

God tur og god påske!

Ikke glem Kvikk Lunsj på påsketuren
Ikke glem Kvikk Lunsj på påsketuren Foto: Marthe Trondsen

Skrevet av Marthe Trondsen 25. mars 2021