Uke 9: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Denne uken har vi fått en forsmak på vårfølelsen og påskestemning. Dagene blir lengre, lysere og varmere - og allerede begynner det å bli riktig så behagelig i solsteken på dagtid (husk solkrem). Føret er preget av lite snø tatt datoen i betraktning. Underlaget er dessuten noe hardt og pakket, men det er ingen grunn til å la skiene bli igjen hjemme.

Ukens turtips er kanskje Haukeli-områdets mest kjente topptur, nemlig Stavsnuten. For topptur-nybegynneren og fjellski-entusiasten kan vi anbefale klassikeren over alle klassikere; Vesle Nup. 

Mars og årets første vårmåned - det merkes!
Mars og årets første vårmåned - det merkes! Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Tidlig påskestemning

Mandag gikk vi inn i den første vårmåneden - og det merkes! Uke 9 har gitt oss en tidlig følelse av påskestemning og vårtendenser. Temperaturen har vært behagelig med kuldegrader om natten og noen få plussgrader på dagtid. Tirsdag målte vi årets varmeste dag med 10.2 grader, og nå begynner det å bli ganske så deilig i solveggen på dagtid. 

Føret er dessverre ikke av det beste slaget, men det er likevel ingen grunn til å la skiene bli igjen hjemme. Et litt halvveis skiføre blir likevel overskygget av at dagene blir lengre, lysere og varmere! Føret er hardt, pakket og det man på toppturspråket ofte omtaler som "papp", men er dog veldig varierende ut ifra skygge -og solsider.

Dette ser ut til å bli en vinter med lite nedbør, og i terrenget er det lite (!) snø tatt datoen i betraktning. Allerede nå ser vi tendensen til bare flekker i løypene. Skal vi ha snø til påske ber vi til værgudene om påfyll! 

Torsdag og fredag ser foreløpig ut til å bli denne ukens fineste dager, der yr.no melder som full sol hele dagen. Kanskje blir dette dagene for årets første utepils i solveggen?

Frem mot helgen ser det ut til å bli noe kaldere, litt mer vind og litt mer skyer - men værmeldingen har tatt feil før den. 

Det begynner allerede å vise seg snøfrie partier i terrenget
Det begynner allerede å vise seg snøfrie partier i terrenget Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips

Stavsnuten

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn! Har det kommet snø, har Stavsnuten som regel fått mest. Er det hardt og pakket andre steder, er det ofte bedre forhold på Stavsnuten - og slik er det akkurat nå; hard de fleste steder i fjellet, men ferske rapporter fra Stavsnuten melder om gode muligheter for skikjøring på akseptabel snø. Vinden får sjeldent ordentlig tak i gryta rundt Stavsnuten og derfor finner du ofte gode forhold her når det er sånn halvveis andre steder.

OBS! Hold til venstre under oppstigningen da det mot øst kan være overheng på mer enn 30 grader som er delvis rasutsatt. 

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

Vesle Nup

Dette er en perfekt tur for deg som er fersk med toppturer og ønsker en rolig start, men det er også en fin tur for deg som foretrekker topptur på fjellski. Selve toppen ligger på 1510 m.o.h. og er lett gjenkjennelig med sin karakteristiske, spisse topp som rager over høyfjellsplatået helt sør på Hardangervidda.

Fra Haukeliseter fjellstue er det tre mulige ruter til toppen, og derfor mulighet for å velge en rute opp, og en annen ned igjen.

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no

God tur!

Skrevet av Marthe Trondsen 4. mars 2021